Sreda, 01.11.2023.

10:56

Prvi snimci neviđenog oružja: Hamas se ne boji FOTO/VIDEO

Hamas je pokazao promotivni video-snimak svog navođenog torpeda al asef.

Izvor: navalnews/M.S.

Prvi snimci neviđenog oružja: Hamas se ne boji FOTO/VIDEO
Ilustracija: EPA/STRINGER

Lokalno proizvedeno oružje je navodno korišćeno protiv više izraelskih ciljeva. Ovo je prvi snimak koji prikazuje ovu vrstu oružja u službi Hamasa.

Hamas je podelio malo informacija o oružju. Međutim, analiza slika otkriva nekoliko detalja.

Čini se da se radi o osnovnom polupotopljenom podvodnom vozilu bez posade (UUV). Nos ima rudimentarni udarni osigurač za eksplozivnu bojevu glavu skromne veličine. Vodi ga kamera u stilu go-pro koja je postavljena blizu tela. Ovo sugeriše samo veoma plitko ronjenje tokom napada, više polupotopno nego pravo podvodno vozilo.

Telo nalik torpedu je metalno, što omogućava skromnu dubinu ronjenja. Moguće je da je sastavljen od boca sa komprimovanim gasom. Čini se da nema sofisticiran sistem plovnosti, tako da je dubina ronjenja verovatno kontrolisana velikim površinama pozadi. Zadnji zavrtanj (elisa) i plašt su možda odlepili sa starog ronilačkog pogonskog vozila (DPV).

Nejasno je da li koristi baterije za pogon ili neki oblik motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, šuplje crevo prolazi duž spoljašnje strane vozila. Ovo podrazumeva poslednje, motor sa unutrašnjim sagorevanjem, verovatno benzin. Ako je tako, onda je motor približno iste veličine kao i motori na vazdušnim vozilima bez posade (UAV).

Na snimku se vidi da oružje nose u vodu četiri Hamasova ronioca iz Brigada Al-Kasam. Očigledno je korišćen tokom napada Hamasa na Izrael iz Gaze 7. oktobra 2023. godine, koji je nazvan operacija "Al-Aksa poplava". Ova činjenica je neproverena, ali je postojanje oružja jasno. Na osnovu dostupnih video-dokaza zna se da su napravljena najmanje dva oružja, ali verovatno i više njih. Iako slike nude nove detalje, postojanje Hamasovih podvodnih 'torpeda' bilo je javno poznato. U maju 2021. izraelska vlada je izvestila da je Hamas pokušao da napadne izraelsku pomorsku imovinu sličnim oružjem. Ona je lansirana sa severa Gaze, u blizini 31,529581°, 34,437747°. Izraelske snage su brzo neutralisale i oružje i tim koji ga je lansirao.

Slično oružje, koje kombinuje karakteristike torpeda i podvodnih dronova, napravili su Iran i Severna Koreja. I možda Hezbolah u Libanu i Huti pokret u Jemenu imaju nešto slično. Iranski su profesionalniji, kao torpedo velikog dometa. A severnokorejska porodica "haeil" je mnogo veća i teško naoružana, verovatno sa nuklearnom bojevom glavom.

Dakle, nema sumnje da su druga oružja ove vrste strašnija, ali to ne znači da torpedo al-asef neće biti shvaćen ozbiljno, navode u Naval njuzu. UŽIVO Džabalija ponovo napadnuta, IDF neće stati dok ne uništi Hamas

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: