Potresno u Karabahu: Civili beže i traže spas u ruskoj bazi VIDEO

Hiljade Jermena u Nagorno-Karabahu okupilo se danas na aerodromu, gde se nalazi deo ruskih mirovnih snaga.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2023.

19:04

Potresno u Karabahu: Civili beže i traže spas u ruskoj bazi VIDEO
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File

Okupljanje je počelo nakon što je jermenska separatistička republika pristala na prekid vatre sa Azerbejdžanom.

Vlasti Republike Arcah, kako Jermeni nazivaju Nagorno-Karabah, pozvali su oko 120.000 stanovnika da ne žure na prestonički aerodrom. "Još jednom pozivamo stanovništvo Stepanakerta da ne paniči i da ne ide samoinicijativno na aerodrom radi evakuacije", poručili su separatisti.

Na aerodromu su hiljade ljudi, neki sa malom decom, pokazuju fotografije iz Nagorno-Karabaha.

Separatistički lideri su više puta optuživali Azerbejdžan da želi da etnički očisti Nagorno-Karabah. Baku odbacuje takve optužbe i kaže da će štititi prava etničkih Jermena u toj oblasti prema sopstvenom ustavu. Jermeni, koji su hrišćani, tvrde da imaju dugu istorijsku dominaciju u ovoj oblasti, koja datira nekoliko vekova pre nove ere. Azerbejdžan, čiji su stanovnici uglavnom muslimani, vezuje svoj istorijski identitet za tu teritoriju i optužuje Jermene da su devedesetih godina prošlog veka proterali azerbejdžansko stanovništvo koje je živelo u blizini. Baku želi da ima punu kontrolu nad regionom, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana. Prema sporazumu o prekidu vatre, predstavnici Jermena u Karabahu trebalo bi u četvrtak da održe sastanak sa vlastima Azerbejdžana.

Rusija je objavila da njene mirovne snage rade svoj deo posla. Moskva je saopštila da se u baznom kampu mirovnih snaga nalazi 2.261 osoba, uključujući 1.049 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: