"Mrtav čovek koji hoda" pušten je da se koprca dva meseca; Onda ga je stigla kazna

Vest o smrti šefa ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenija Prigožina malo koga je iznenadila, ali je nejasno zašto ga je Putin pustio da se koprca dva meseca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2023.

08:37

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Još od kada je pokrenuo neuspešnu pobunu i došao blizu Moskve u junu znalo se da Prigožin ima male šanse da će se izvući, na ovaj ili onaj način, prenosi Blic i dodaje da su Prigožina nakon propalog državnog udara nazivali "mrtav čovek koji hoda".

To potvrđuje i činjenica da se zna kako su prošli oni koji su izazivali ruskog predsednika Vladimira Putina.

I ranije su protivnici ruskog lidera završavali mrtvi, u najboljem slučaju su preživeli ali sa posledicama, ali je od početka ruske agresije na Ukrajinu taj broj rastao.

Nakon propalog puča iznenađenje je bilo kako su Prigožin i grupa Vagner uspeli lako da se izvuku, praktično bez posledica. Tada je američki bezbednosno-odbrambeni tink-tenk Institut za ratne studije (ISW) pisao da je Putin verovatno shvatio da ne može da eliminiše Prigožina, a da pritom od njega u isto vreme ne napravi mučenika.

Iako je pobuna vagnerovaca rezultirala smrću ruskih pilota koji su napadali Vagnerov konvoj koji je jurio prema Moskvi, ISW je tada naveo kako Prigožin "i dalje uživa određenu podršku" u ruskoj javnosti, ali i regularnoj vojsci.

Prigožin je pre pobune mesecima agitovao za promene na samom vrhu ruske vojske, optužujući ministarstvo odbrane za zanemarivanje vojnog osoblja uključenog u borbe u Ukrajini, što je poruka koja je naišla na razumevanje kod mnogih vojnika i članova njihovih porodica.

Prigožin je bio poznat po tome što je brinuo o svojim borcima i provodio vreme sa njima na liniji fronta, podižući moral, dok su generali redovne ruske vojske prezreni što ih cinično šalju u misije smrti.

“Kremlj mora da osigura da te grupe izgube svaku iluziju o Prigožinu na način da ga praktično liše šire podrške u Rusiji", naveo je ISW u svom izveštaju.

Džon Forman, bivši britanski ataše za odbranu u Moskvi, dao je objašnjenje šta bi mogao da bude razlog za to što je Putin čekao dva meseca pre nego što je ubio Prigožina.

"Trebalo je vremena da se razvije plan da se jednom zauvek reši problem Vagnera. Uključujući i uništavanje spomenika Vagnerovim borcima", rekao je on.

Tako se krenulo najpre sa klevetničkom kampanjom protiv Prigožina. Mišljenje u javnosti protiv šefa Vagnera naglo se smanjilo u danima nakon neuspelog pohoda na Moskvu pa je Putin na brzinu krenuo da diskredituje javni imidž šefa Vagnera, piše "Hil".

Naredio je državi da razmontira poslovno carstvo Vagnera, uključujući njegovu vojsku, farmu trolova i rudarske operacije u Africi. Ruski državni medij je objavio navodne snimke policijske racije u jednoj od Prigožinovih raskošnih kuća u Sankt Peterburgu, gde je pronađen niz “bizarnih predmeta” – oružje, novac, zlatne poluge, perike, falsifikovani pasoši i drugo.

"Pokazivanje bogatstva koje Prigožin poseduje je način da se potkopa njegova antielitna poruka među populacijom", rekla je Meri Glanc, viša savetnica Centra za Rusiju i Evropu pri Institutu za mir Sjedinjenih Država (USIP).

Anketa centra Levada pokazala je da je naklonost javnosti prema Prigožinu opala za polovinu – sa 58 na 30 odsto – u danima neposredno pre i posle pokušaja pobune. Ankete su početkom jula zabeležile 22 odsto naklonosti prema Prigožinu.

Denis Volkov, direktor Levade, rekao je da im je anketa dala jedinstveni uvid u to kako se javno mnjenje menjalo iz dana u dan. Delovalo je da je većina ispitanika saznala o Prigožinovoj pobuni iz Putinovog obraćanja ili drugih vladinih izvora i to nakon što je slučaj uveliko razrešen, što je uticalo na njihove negativne stavove o lideru Vagnera, naveo je Volkov u svojoj analizi.

Dodao je da je anketa otkrila da je naneto malo štete Putinovoj reputaciji, sa većinom ispitanika koji imaju "pozitivno-neutralne procene" i ukazuju da bi voleli da on ponovo bude izabran za predsednika na izborima u martu 2024.

Meri Glanc, viša savetnica Centra za Rusiju i Evropu pri Institutu za mir Sjedinjenih Država, rekla je da je Putin veoma oprezan i da polako vrši svoju odmazdu – oduzimajući Prigožinu bogatstvo, oružje i moć – te da se postavlja kao više angažovan u upravljanju državom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: