Srbija nastavlja put ka EU: "Spremni smo"

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević predstavila je Izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o pristupanju EU od januara do juna ove godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2023.

15:33

Srbija nastavlja put ka EU:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ona je ocenila da je uočen napredak u brojnim oblastima i da je Srbija spremna za otvaranje Klastera 3.

"Najkonkretnije radimo na otvaranju Klastera 3. Srbija je već dve i po godine potpuno spremna da otvori Klaster 3 i to pitanje pratimo kroz razgovore sa predstavnicima država članica da se politički uslovi sklope", rekla je Miščevićeva na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije i dodala da se paralelno radi i na otvaranju klastera 2 i 5.

Ona je napomenula da je osnovni cilj Srbije u prethodnom periodu bio da pokaže napredak u svim oblastima sa posebnim akcentom na vladavini prava. Dodala je da je ocena napretka mogla da se vidi i u dokumentu koji šestomesečno objavljuje Evropska komisija, a koji je objavljen u maju ove godine.

"Želim da akcentujem da je Evropska komisija koja je nadležna da procenjuje ocenu napretka, konstatovala napredak", rekla je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, najveći pokazatelj da je Srbija ostvarila napredak u najrazličitijim oblastima, jeste činjenica da je prvi put počela da razgovara sa Evropskom komisijom o ispunjenosti prelaznih merila za Poglavlje 23 i Poglavlje 24.

Ocenu napretka, prema rečima Mišćevićeve, daje Evropska komisija, a zajedničkim radom sa kolegama koji vode radne grupe za Poglavlje 23 i Poglavlje 24 vrši se procena ispunjenosti prelaznih merila, kojih, prema njenim rečima, ima oko 100 za oba pregovaračka poglavlja.

"Smatram da je ovo najvažnija stvar jer tada ulazimo u višu fazu pregovaračkog procesa, zato što tada razgovaramo o potvrđivanju da je zakonodavna osnova, dobra osnova za pravljenje rezultata na terenu ili nije dobra osnova pa moramo na njoj dalje da radimo", rekla je Miščevićeva.

Dodala je da je naredni korak pravljenje konkretnih rezultata što je jedan značaj procene u napretku prelaznih merila, a da je drugi značaj mogućnost početka zatvaranja pregovaračkih poglavlja u nekim oblastima.

"Ono što je sledeća stvar koju radimo vrlo ozbiljno jeste plan zakonodavne aktivnosti. Ako je stav Evropske komisije da je Srbija spremna da počne da razgovara o zatvaranju poglavlja, to znači da morate da ubrzate proces legislativne aktivnosti", rekla je Miščevićeva.

Dodala je da je za Srbiju važno da nove sistemske zakone usvoji do 2025. godine kada bi ujedno, Srbija bila spremna da ispuni kriterijume za članstvo u EU. Kada je reč o Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina EU, Miščevićeva kaže da će on prvi put ove godine biti u elektronskoj formi i dodala da očekuje da će taj sistem zaživeti u oktobru kada će biti njegovo predstavljanje.

Govoreći o Klasteru 1, odnosno Poglavljima 23 i 24, Miščevićeva istiće da je tu koncentrisan najveći broj aktivnosti. "Poglavlje 1 koje se odnosi na slobodu kretanja robe je jako važno zbog jačeg, bržeg i efikasnijeg uključivanja u jedinstveno tržište i ono je sada u proceduri usvajanja", rekla je Miščevićeva.

Dodala je da je dosta urađeno i na Poglavlju 22, da je u javnoj raspravi Zakon o kohezionoj politici koji se odnosi na pripremu struktura u Srbiji za apliciranje za korišćenje kohezionih i strukturnih fondova kada Srbija postane članica EU, a to je, prema njenim rečima, jedini zakon koji predlaže Ministarstvo za evropske integracije.

Usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU je, prema rečima Miščevićeve, na nivou od 53 odsto i ono podrazumeva i učešće u vojnim i civilnim misijama EU gde je Srbija ostvarila značajan napredak.

"Po prvi put će Srbija dobiti Zakon o učešću civila u misijama EU i po tome ćemo biti na čelu svih država kandidata", rekla je Miščevićeva i dodala da Srbija jedina ima sporazum sa Evropskom odbrambenom zajednicom što prema njenim rečima, omogućava saradnju u ovoj oblasti sa EU.

Istakla je da je prevođenje prava EU jedan od uslova za stupanje u članstvo i dodala da Srbija trenutno ima 100.000 stranica teksta prevoda prava EU.

"Radimo i završavamo program IPA za 2024. godinu koja će imati operativne programe u oblasti zaštite životne sredine i energetike, s jedne strane, i u socijalnoj oblasti s druge", rekla je Miščevićeva i dodala da će u socijalnoj oblasti biti prostora za garancije za mlade.

Nakon rasprave, Odbor je većinom glasova usvojio Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Švedske, koji je podnela Vlada i uputio ga Narodnoj skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: