Američka mornarica ispred svih: Radar prati hiljade meta istovremeno, a dobija i još moćnije rakete VIDEO

"Lockheed Martinov" napredni PAC-3 MSE presretač uspešno je komunicirao sa AN/SPI-1 radarom, ključnim delom sistema oružja Aegis.

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2023.

08:30

Američka mornarica ispred svih: Radar prati hiljade meta istovremeno, a dobija i još moćnije rakete VIDEO
Ilustracija: EPA/STRINGER

Ovo je značajno dostignuće u vojnoj tehnologiji. Kompanija ulaže u integraciju PAC-3 MSE i Aegis, sa ciljem da stvori robusnu vazdušnu i protivraketnu odbranu koja bi mogla da ojača zaštitu pomorskih snaga od složenih pretnji.

"Uspešan test nas približava integraciji PAC-3 MSE u sistem oružja Aegis", rekao je Tom Kopeman, potpredsednik Naval Sistems, Lockheed Martin Missiles i Fire Control.

AN/SPI-1 radar je multifunkcionalni radarski sistem sa faznim nizom koji koristi mornarica Sjedinjenih Država. Sposoban je da prati i identifikuje hiljade ciljeva istovremeno, uključujući avione, projektile i brodove. Radar je ključna komponenta borbenog sistema Aegis, koji se koristi na mnogim ratnim brodovima mornarice.

Ova integracija će ojačati pomorsku odbranu, efikasno i ekonomično. Integracija zahteva od "Lockheed Martina" da modifikuje PAC-3 MSE radiofrekventnu vezu podataka za rad sa radarom SPI-1. Uspešan test potvrđuje početnu integraciju ove mogućnosti.

PAC-3 MSE je skraćenica od Patriot Advanced Capabiliti-3 Missile Segment Enhancement. To je raketni sistem zemlja-vazduh dizajniran za presretanje i uništavanje dolazećih balističkih projektila, krstarećih projektila i aviona. Sistem je nadograđena verzija raketnog sistema PAC-3, koji je u upotrebi od 1990-ih.

PAC-3 MSE je efikasan protiv pretnji kao što su taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avioni. Program PAC-3 MSE se povećava na proizvodnju 550 MSE godišnje, sa planovima za dalje proširenje.

2022. godine, Lockheed Martin je proširio svoju fabriku u Kamdenu u Arkanzasu, kako bi podržao povećanu proizvodnju.

Sa oko 100 radara SPI-1 na krstaricama i razaračima američke mornarice Aegis, integracija PAC-3 MSE sa Aegisom će osigurati mornarima da budu ispred pretnji koje se razvijaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: