Svet 1

27.04.2024.

12:51

Nov napad u Crvenom moru: Pogođen naftni tenker

Jemenski Huti saopštili su jutros da su njihove rakete pogodile naftni tanker Andromeda Star u Crvenom moru, dok nastavljaju da napadaju komercijalne brodove u toj oblasti u znak podrške Palestincima koji se bore protiv Izraela u ratu u Gazi.

Izvor: Index.hr

Nov napad u Crvenom moru: Pogođen naftni tenker
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Kapetan broda prijavio je štetu na plovilu, saopštila je britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei.

Portparol Hutua Jahja Sare rekao je da je brod pod panamskom zastavom u vlasništvu Britanije, ali brodska evidencija pokazuje da je nedavno prodat. Njegov sadašnji vlasnik je registrovan na Sejšelima, a tanker je uključen u trgovinu povezanu sa Rusijom.

Bio je na putu od Primorska u Rusiji do Vadinara u Indiji, rekao je Ambrei.

Militanti Huti koji su povezani sa Iranom pokrenuli su ponovljene napade bespilotnim letelicama i projektilima u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zalivu od novembra, primoravajući brodare da preusmere teret na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Napad na zvezdu Andromeda dolazi nakon kratkog zatišja u kampanji Huta koja ciljaju brodove koji su povezani sa Izraelom, Sjedinjenim Državama i Britanijom.

Nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer isplovio je u petak iz Crvenog mora preko Sueckog kanala nakon što je pomogao koaliciji koju predvode SAD da zaštiti komercijalni brod.

Huti su u petak saopštili da su oborili američki dron MK-9 u vazdušnom prostoru jemenske provincije Saada.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: