Doneta odluka: Rusija je kriva

Evropski sud za ljudska prava osudio Rusijuzbog toga što nije na adekvatan način sprovela istragu o navodnom trovanju Alekseja Navaljnog.

Izvor: B92, Danas
Podeli
Tanjug/AP Photo
Tanjug/AP Photo

Evropski sud je takođe doneo odluku i da ruska vlada treba da plati Navaljnom, koji je u pritvoru, odštetu u iznosu od 40.000 evra zbog odbijanja da istraži njegovo trovanje, navodi se na sajtu ESLJP, prenosi Novaja Gazeta Evropa.

Sud je zaključio da je Rusija prekršila prava političara, tačnije član 2 Konvencije o ljudskim pravima, kojom se štiti pravo na život.

Rusija, međutim, više ne priznaje presude Evropskog suda za ljudska prava. Zemlja je izbačena iz Veća Evrope zbog rata protiv Ukrajine.

Stoga više nije članica Evropske konvencije o ljudskim pravima, za čije poštovanje je sud nadležan. U Strazburu je u toku nekoliko hiljada postupaka protiv Rusije.

Na rođendan Alekseja Navaljnog, 4. juna, ruski državljani širom sveta izašli su na centralne ulice svojih gradova u znak podrške opozicionaru.

Akcije su održane u najmanje 120 gradova.

Kako prenosi OVD-Info, u Rusiji je privedeno najmanje 109 osoba.

Podsetimo, u međuvremenu, Navaljni se danas suočava s novim suđenjem pod optužbom za ekstremizam na suđenju koje je zatvorenom za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu