Poznato koliko je oružja predato do ponedeljka u 15h

Beograd -- U Srbiji je počela predaja nelegalnog oružja, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je samo u toku jednog dana predato 1.500 komada oružja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: shutterstock, Kaytoo
Ilustracija: shutterstock, Kaytoo

Samo do 15 časova u ponedeljak na teritoriji Srbije predato nešto više od 1.300 komada oružja, 45.600 komada minicije, kao i 83 eksplozivne naprave, rekao je potpukovnik policije Dejan Milojević.

“Te brojke predstavljaju celokupnu količinu predatog oružja ne samo nelegalnog, već i legalnog i onog koje potiče iz ostavinskih rasprava", rekao je Milojević za Tanjug.
Potpukovnik je naglasio da je i jedan komad nelegalnog oružja suvišan i izrazio zadovoljstvo današnjim odzivom građana.

"Očekujem da građani ozbiljno shvate situaciju imajući u vidu tragediju koja je pogodila Srbiju, cilj MUP-a je da se smanji broj nelegalnog oružja", rekao je Milojević i apelovao na građane da iskoriste dobijenu priliku.

Podsetio je da je nalog izdao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i da će poziv važiti do 8. juna.

Prema rečima Milojevića, procedura je jednostavna, svi koji imaju nelegalno, ali i legalno oružje, a koje ne žele, mogu da ga predaju odlaskom u policijsku stanicu ili pozivom pa će pripadnici policije doći da ga preuzmu.

"Građani neće imati nikakve posledice, bilo da je ono nelegalno, ili njegovo držanje zakonom nije dozvoljeno - minsko eksplozivne naprave, automatske oružje i sl.", rekao je Milojević.

Na pitanje šta podrazumevaju restriktivne mere, koje će se preduzimati ako se građani ne odazovu pozivu i ne predaju oružje do 8. juna, Milojević kaže da sledi pooštravanje kazni za držanje nelegalnog oružja.

"Oni građani koji ne iskoriste predviđeni period susretaće se sa mnogo oštrijim sankcijama nego što su sada predviđene. Po novom zakonu biće izmene i u postupku dobijanja dozvola za držanje oružja sa posebnim akcentom na čuvanje oružja, svi građani će biti u obavezi da prođu niz zdravstvenih i terenskih provera", naveo je on i podsetio da neke od tih odredbi postoje u zakonu ali će sada biti pooštrene.

Naglasio je da će biti detaljnije kontrole o načinu čuvanja oružja i podsetio da se oružje može predati svaki dan od 7 do 19 časova bez sankcija.

Nikola Petrović, načelnik odeljenja policije u Novom Sadu kaže da je svest građana na visokom nivou i da će ova akcija sigurno postići svoje ciljeve i doprineti da bezbednost svih građana bude na višem nivou.

"Ja bih ovom prilikom apelovao na građane da slobodno donesu u policijske stanice svaku vrstu oružja koja se nalazi u njihovom posedu, da ga ne bacaju, ne ostavljaju na javnom prostoru, jer tako podižu nivo društvene opasnosti, jer ono opet može doći u posed neovlašćenih lica i što je najopasnije, može da dođe u posed dece", kaže Željko Brkić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu