NATO udara – počelo rušenje Vučića; Oglasio se Danilo Vučić: "I grobovi naši boriće se s njima"

Pred nastavak dijaloga između Beograda i Prištine 2. maja u Briselu, zapadni centri moći obrnuli su redosled koraka.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2023.

21:08

NATO udara – počelo rušenje Vučića; Oglasio se Danilo Vučić:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Sada na srpskog glavnog pregovarača, predsednika Aleksandra Vučića, vrše pritisak preko svojih "spavača" u SNS i izvršnoj vlasti, a ne samo preko Aljbina Kurtija i njegovih suludih poteza na terenu, pišu Novosti.

Kako se navodi, nova metodologija promovisana je u osvit usvajanja izmenjene strategije spoljne politike Srbije - koja podrazumeva da nam države koje poštuju naš teritorijalni integritet ubuduće budu znatno ispred svih i da se kao kredo u međunarodnim odnosima instalira - kako drugi nama, tako i mi njima.

Podozrevajući u psihozi podgrejanog hladnog rata da bi ovo opredeljenje šefa države i Vlade moglo da podrazumeva neki zaokret ka Kini i Rusiji (iako je Vučić jasno rekao da naša strateška opredeljenja ostaju ista) Kvinta je, predvođena Amerikom, potegla svoje adute u redovima najjače političke opcije u državi, pišu Novosti.

Tako je praćena eksplozijom b(r)uke Kurtijevih "kontejner izbora" i u danu kada je Beograd, suočen sa gaženjem svih principa na glasanju o aplikaciji "Kosova" u Savetu Evrope, nagovestio drugačiju spoljnu politiku, Zorana Mihajlović odlučila da napusti SNS, iako se mesecima nije pojavljivala u stranci. Miljenica zapadnih ambasada, koja je svojevremeno prevaspitavala vladike SPC, i nepokolebljiva "borkinja" za rodnu ravnopravnost, setila se naprasno da joj se partija - promenila:

"Ušla sam u tu stranku zato što sam zaista želela da promenim neke stvari. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića ništa više nije izgledalo kako bi trebalo. Bilo je mnogo problema. To je negde razlog zašto sam se tada opredelila da budem deo SNS. Vremena su se promenila, ja sam se promenila, stranka se promenila i to je sada jedna nova SNS. Kakva je to stranka? To je sada nešto drugo u odnosu na sve ono što je SNS bila na početku svog osnivanja. Dakle, od jedne proevropske stranke, setite se perioda između 2008. i 2012. godine, kad je stranka ulazila u vlast. Svi smo tada želeli da država bude deo Evropske unije, bilo je mnogo energije i ljubavi ka tom putu. Vi danas možete da vidite da je taj put gotovo zaustavljen. Čini mi se da ima mnogo više radikalnih poteza, a ne proevropskih. Ja sam svedokinja preobraženja SNS, i to se meni ne dopada. To je glavni razlog zašto sam se odlučila na ovaj korak".

Za svedokinjom je juče krenuo njen dojučerašnji stranački saborac i istomišljenik Dragan Šormaz. Doduše, samo na rečima, iako Vučiću mnogi iz stranke sugerišu da je trebalo odavno da ga izbaci. Ovog puta udario je direktno na lidera naprednjaka i šefa države, a povod je bila nova strategija spoljne politike.

"Ako se sprovede najava predsednika Vučića da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije, to će nas odvesti u samoizolaciju, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog veka. Da bismo to izbegli, morali bismo odmah da uvedemo sankcije Rusiji i da apliciramo za prijem u NATO. I dosadašnja spoljna politika Srbije bila je pogrešna i zbog toga već dve godine imamo zastoj u evropskim integracijama. Na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta jasno je poručeno da neće biti nastavka evrointegracija dok se u potpunosti ne usaglasimo s bezbednosnom i spoljnom politikom EU".

Šormaz je nastupio kao megafon svojih zapadnih mentora, pa je tako kritikovao i politiku šefa države i prema Kosovu:

"Prvo smo naredili da Srbi napuste institucije na severu Kosova, a onda se žalimo što nas Albanci napadaju. Pa, ne bi nas napadali da imamo 600 srpskih policajaca na severu kao što smo ih imali do novembra prošle godine. Postavlja se pitanje kako Srbi u šest opština južno od Ibra žive normalno s kosovskim pasošima, ličnim kartama i registarskim tablicama, a u četiri opštine na severu Kosova ne mogu", kazao je Šormaz, zaboravljajući da su Srbi razdužili uniforme onog časa kada je Kurti krenuo u lov na njihove kolege i kada su njegovi policajci počeli da pucaju i u srpsku decu, piše pomenuti list.

Matrica o balkanskom Putinu

Igrajući na navodni radikalizam u SNS, odnosno pominjući samoizolaciju i devedesete, Mihajlovićeva i Šormaz postupaju po dežurnoj matrici koju koristi Zapad u uzaludnom višegodišnjem procesu prevaspitavanja Srba. Korisni su im, jer ovim stavovima stare mantre učitavaju u novi geopolitički kontekst gde se Vučić percipira kao balkanski Putin, koji sada napušta evropski put. Iako njih dvoje imaju političku voltažu sijalica za jelke, predstavljaju trbuhozborce i onih na jačim pozicijama i u SNS i u vladi, a koji uveliko kupuju ulaznice za neku buduću "građanskiju" vlast, prenose Novosti.

Takvi su, kako podseća pomenuti list, uveravali prvog čoveka Srbije da bi "bilo mudro" da prihvati jovanjdanski ultimatum petorke.

Danilo Vučić ocu uputio snažnu poruku podrške

U danu kada su štićenici Zapada u SNS po nalogu zapadnih ambasada i NATO napali otvoreno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da nova strategija spoljne politike vodi Srbiju u samoizolaciju u odbranu mu je stao njegov sin prvenac Danilo.

On je na društvenim mrežama ocu uputio snažnu poruku podrške.

"Tata, da si mi živ i zdrav. I grobovi naši boriće se s njima", poručio je Danilo.

Osim toga, šef države se danas našao na meti ekstremista na Tviteru koji su izmislili priču da je potražio pomoć na VMA i koji su mu u svojim objavama želeli smrt.
Printksrin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: