Sijarto ih raskrinkao? "Zemlje Zapadne Evrope nisu iskrene"

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da zemlјe Zapadne Evrope nisu iskrene kada govore o proširenju EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sijarto je, u intervjuu za RTRS, naveo da ove zemlјe javno uvek kažu da žele da zemlјe zapadnog Balkana budu deo EU, ali da postoje članice koje usporavaju napredak pojedinih zemalјa na njihovom putu ka EU.

"Kada smo iza zatvorenih vrata, 27 zemalјa članica, onda govore vrlo protiv proširenja. Zabrinuti su, dosta je stvari tu veštačko i nisu spremni da idu ka proširenju. Zato mislim da je jako važno razumeti da postoje zemlјe koje jako usporavaju proces proširenja. Nikada to neće otvoreno reći, ali ako pogledate njihove radnje, stalno su zabrinuti, ne slažu se sa komisijama. Tako da oni usporavaju proces. Mi urgiramo da oni to ne rade", istakao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o sankcijama EU Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, Sijarto je rekao da su sankcije više štete nanele evropskoj, nego ruskoj ekonomiji.

Sijarto je poručio da politika sankcija nije dobar put i da je pozicija Mađarske o tom pitanju veoma jasna, dodajući da se njegova zemlјa uvek zalaže za mir.

Kada je reč o programu podrške mađarske vlade polјoprivrednicima u Republici Srpskoj, Sijarto je rekao da će za 805 subjekata iz Srpske, koji su podneli zahtev za bespovratna sredstva, biti isplaćeno 11,5 miliona evra. Sijarto je ukazao na dobru saradnju Repubilike Srpske i Mađarske, kako u oblasti polјoprivrede, tako i u drugim oblastima.

On je istakao da Mađarska smatra da, pomažući ekonomski razvoj, može doprineti stabilnosti, miru i progresu Zapadnog Balkana.

"Zato smo pokrenuli zajednički program sa Republikom Srpskom u okviru našeg programa "Odgovorno susedstvo". U ovom programu odvojili smo 30 miliona evra u prvoj fazi za mala i srednja preduzeća u oblasti polјoprivrede u slučaju ako kupuju mađarske polјoprivredne mašine i opremu. To je dobro za Republiku Srpsku, BiH, a i za Mađarsku", naveo je Sijarto.

On je naglasio da je zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom postignuta saglasnost o drugoj fazi ovog projekta, te da bi uskoro trebalo da bude raspisan javni poziv.

"Predsednik je naglasio da hoće da daje podršku malim i srednjim preduzećima na polјu informacionih tehnologija, ali i da će imenovati druga područja takođe", rekao je Sijarto. Sijarto je naglasio da se u Republici Srpskoj uvek oseća kao kod svoje kuće.

"Ovde imam mnogo prijatelјa, pogotovo predsednika Dodika. Danas su me na konferenciji za novinare u Sarajevu pitali šta mislim o Dodiku, a ja sam rekao 'koga briga, treba da nas bude briga samo šta lјudi u Republici Srpskoj misle o njemu'. On je legitimni vođa, on je izabran. Ko god ga osporava ili stavlјa na listu sankcija, ponižava lјude Republike Srpske jer su ga oni izabrali i mi to moramo poštovati. Lično, Dodik je prijatelј Mađarske, moj dobar prijatelј i mi smo prijatelјi Republike Srpske", rekao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu