Makedonija ponudila Ukrajini Su-25; Kupili ih od Kijeva pre više od 20 godina, ne lete, ali...

U avgustu prošle godine pojavile su se prve informacije da je Severna Makedonija ponudila Ukrajini nekoliko jurišnih aviona Su-25 Grač.

Izvor: Janes
Podeli
Foto: EPA, SERGEY DOLZHENKO
Foto: EPA, SERGEY DOLZHENKO

Reč je o istim borbenim avionima koje je Skoplje nabavilo od Kijeva 2001. Reč je o četiri Su-25 Grača koji su bili u opremi Vazduhoplovstva Severne Makedonije.

Džejns je objavio članak u kome se navodi da je Ukrajina u stvari dobila četiri jurišna aviona Su-25 iz Severne Makedonije i da je tu informaciju prošle nedelje, 14. marta, potvrdila šefica Ministarstva odbrane Slavjanka Petrovska.

Ministarka odbrane Severne Makedonije, Petrovska, je 14. marta 2023. godine zvanično potvrdila informaciju koja se od prošle godine pojavila u nekoliko medijskih publikacija da je njena zemlja prebacila jurišne avione Su-25 Ukrajini.

Skoplje je dugo ćutalo o davanju takve donacije, a od avgusta 2022. godine Makedonci nisu ni demantovali ni potvrdili izveštaje iz medija.

U izjavi od 14. marta, makedonski ministar odbrane Severne Makedonije saopštio je da je Ukrajina do sada dobila avione Suhoj iz Skoplja. Bez preciziranja modela, Severna Makedonija je u to vreme imala samo Su-25. Već 2022. godine se znalo da su borbeni avioni Severne Makedonije nesposobni za let.

Ako se sumnja da severnomakedonski lovci Su-25 nisu sposobni da lete, onda su ih ukrajinske oružane snage najverovatnije koristile kao rezervne delove za svoje lovce Su-25.

Pored aviona Suhoj, rekla je gospođa Petrovska, Skoplje je Kijevu poslalo i vojnu pomoć sa artiljerijskim sistemima, tenkovima, protivtenkovskim i protivvazdušnim raketnim bacačima, kao i opremom i municijom za avione ukrajinskog vazduhoplovstva.

Prve informacije o avionima Su-25 poklonjenim Ukrajini pojavile su se početkom jula prošle godine. Tada je, prema članku u španskoj štampi, Bugarska poklonila svoj Su-25 Ukrajini. Kasnije, iste godine, bugarsko Ministarstvo odbrane je demantovalo ovu informaciju. Sada se čini da je ove avione donirala Severna Makedonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu