Makedonija ponudila Ukrajini Su-25; Kupili ih od Kijeva pre više od 20 godina, ne lete, ali...

U avgustu prošle godine pojavile su se prve informacije da je Severna Makedonija ponudila Ukrajini nekoliko jurišnih aviona Su-25 Grač.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2023.

15:11

Makedonija ponudila Ukrajini Su-25; Kupili ih od Kijeva pre više od 20 godina, ne lete, ali...
Foto: EPA, SERGEY DOLZHENKO

Reč je o istim borbenim avionima koje je Skoplje nabavilo od Kijeva 2001. Reč je o četiri Su-25 Grača koji su bili u opremi Vazduhoplovstva Severne Makedonije.

Džejns je objavio članak u kome se navodi da je Ukrajina u stvari dobila četiri jurišna aviona Su-25 iz Severne Makedonije i da je tu informaciju prošle nedelje, 14. marta, potvrdila šefica Ministarstva odbrane Slavjanka Petrovska. Ministarka odbrane Severne Makedonije, Petrovska, je 14. marta 2023. godine zvanično potvrdila informaciju koja se od prošle godine pojavila u nekoliko medijskih publikacija da je njena zemlja prebacila jurišne avione Su-25 Ukrajini.

Skoplje je dugo ćutalo o davanju takve donacije, a od avgusta 2022. godine Makedonci nisu ni demantovali ni potvrdili izveštaje iz medija.

U izjavi od 14. marta, makedonski ministar odbrane Severne Makedonije saopštio je da je Ukrajina do sada dobila avione Suhoj iz Skoplja. Bez preciziranja modela, Severna Makedonija je u to vreme imala samo Su-25. Već 2022. godine se znalo da su borbeni avioni Severne Makedonije nesposobni za let.

Ako se sumnja da severnomakedonski lovci Su-25 nisu sposobni da lete, onda su ih ukrajinske oružane snage najverovatnije koristile kao rezervne delove za svoje lovce Su-25.

Pored aviona Suhoj, rekla je gospođa Petrovska, Skoplje je Kijevu poslalo i vojnu pomoć sa artiljerijskim sistemima, tenkovima, protivtenkovskim i protivvazdušnim raketnim bacačima, kao i opremom i municijom za avione ukrajinskog vazduhoplovstva.

Prve informacije o avionima Su-25 poklonjenim Ukrajini pojavile su se početkom jula prošle godine. Tada je, prema članku u španskoj štampi, Bugarska poklonila svoj Su-25 Ukrajini. Kasnije, iste godine, bugarsko Ministarstvo odbrane je demantovalo ovu informaciju. Sada se čini da je ove avione donirala Severna Makedonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: