Borelj: Odmah u proces za formiranje ZSO; "Kosovska strana imala nedostatak fleksibilnosti"

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da su Kosovo i Srbija dogovorile implementacioni aneks na putu ka normalizaciji odnosa.

Izvor: Kosovo online

Subota, 18.03.2023.

23:59

Borelj: Odmah u proces za formiranje ZSO;
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Borelj je, na kraju nove runde dijaloga o evropskom planu, rekao je da je bio dug dan.

"Znate da je cilj ovog dana bio da Kosovo i Srbija dogovore kako da implementiraju sporazum koji je prihvaćen na prošlom sastanku 27. februara u Briselu. Dogovor je postignut krajem februara, a danas je tema bila kako da se implementira. To znači bilo je reči o praktičnim koracima kada šta i ko treba da uradi. Ponekad je đavo u detaljima, ali je i u kalendaru“, rekao je on.

Borelj je kazao da se razgovaralo 12 sati i da može da saopšti da je postignut dogovor kako da se to uradi.

"Mogu da saopštim da su Kosovo i Srbija dogovorile implementacioni aneks na putu ka normalizaciji odnosa. Kao deo tog aneksa strane su se obavezale da poštuju sve tačke sporazuma i primene sve svoje preuzete obaveze brzo i u dobroj volji“, naglasio je on.

Istakao je da dužina današnjih razgovora pokazuje da se nije razgovaralo o lakim stvarima.

U vezi ZSO rekao je da je u vezi Člana 7 Kosovo prihvatilo da odmah pokrene proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za Srbe na Kosovu.

Strane su, kaže, dogovorile i deklaraciju o nestalim osobama, kao hitnu stvar.

"Moram priznati da smo predložili ambiciozniji predlog za aneks, ali strane nisu postigle dogovor o detaljima tog predloga. To je zato što smatram da jedna strana, Kosovo, imala nedostatak fleksibilnosti, a na drugoj strani zato što je Srbija najavila da neće potpisati ništa dok Kosovo ne bude spremno za implementaciju svojih obaveza“, dodao je on.

Zbog toga, ukazao je, napravljeni su ustupci, tako da nije potpisan dogovor, ali će se aneks smatrati prihvaćenim objavom.

"I pored činjenice da ambiciozniji tekst predložen na početku današnjeg dana nije usvojen, ono što su strane prihvatile postaće integralni deo njihovog evropskog puta. Konkretno ja ću odmah započeti rad unošenja odgovarajućih aneksa u Poglavlje 35 Srbije i agendi Kosova o normalizaciji. Na taj način obe strane će biti u obavezi da ispune dogovor jer će to biti deo evropskog puta. Neispunjavanje obaveza imaće posledice“, poručio je on.

Borelj je rekao da dijalog nije važan samo za Kosovo i Srbiju, već za stabilnost, bezbednost i prosperitet celog regiona.

"Pregovori treba da se posmatraju u širem geopolitičkom kontekstu. U ponedeljak ću ministre spoljnih poslova EU, a potom lidere na Savetu Unije informisati o postignutom dogovoru i angažovanju obe strane u brzoj primeni preuzetih obaveza“, rekao je on.

Ovaj sporazum i aneks koji je deo sporazuma su važan korak ka postizanju normalnosti, ocenio je on dodajući da će EU nastaviti da radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: