"Beograd nije stavljen pred svršen čin"

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenjuje da francusko-nemačkim predlogom Beograd nije stavljen pred svršen čin.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Prema njegovim rečima, taj predlog je osnova za jedan dugotrajan proces u kojem treba da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Surllić je za Tanjug rekao i da će, sasvim izvesno, jedan od prvih koraka u tom rešenju biti formiranje Zajednice srpkih opština na KiM.

"Ne bih rekao da je Srbija pred svršenim činom, jer je to jedan dugotrajan proces. Kao što je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naglasio, razgovor između Beograda i Prištine i njegova medijacija imaju za cilj da se dođe do nekog obostrano prihvatljivog teksta", poručuje Surlić.

Dodaje da smo u Srbiji skloni da u javnosti prezuntujemo određena rešenja kao konačna i ultimativna, a ne uviđamo da je to dugotrajan i kompleksan proces. "Bez obzira na različite pozicije, što vodeće evropske zemlje i SAD priznaju nezavisnost Kosova, oni žele da dođe do kompromisnog rešenja gde bi Beograd mogao taj sporazum da predstavi kao uspeh i nešto što bi bilo dobro za sve gradjane Srbije", naglašava Surlić.

Kaže da su u toku o dva paralelna procesa. Jedan je, navodi, ideja o formiranju ZSO, i dodaje da smo mogli čak i od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da čujemo će se ZSO formirati sa ili bez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da nije pitanje da li će se formirati, već kada i na koji način.

"Paralelno sa tim na stolu je francusko-nemački predlog koji bi trebalo da predstavlja novi okvir za pregovore Beograda i Prištine. Ne bih rekao da se ta dva procesa isključuju, već da američki i evropski zvaničnici rade paralelno na oba koloseka kako ne bi gubili vreme i očigledno je da je ovo najveći pritisak na Beograd i Prištinu da se dođe do konkretnih rešenja i sporazuma još od 2013. godine", konstatuje Surlić.

Dodaje da su američki i evropski posrednici rekli da je ZSO osnova za postizanje dogovora na osnovu francusko-nemačkog predloga, a da je Lajčak to ponovio u Prištini, te da je nemoguće razgovarati o primeni ovog predloga bez svega onoga što je ranije dogovoreno, uključujući i ZSO.

"Dodatno otežava šest proklamovanih uslova koje je Aljbin Kurti predstavio i koji predstavljaju potpunu novinu u odnosu na ono što je dogovoreno u briselskom procesu, što je deo Briselskog sporazuma. To je glavni kamen spoticanja i ja verujem da će evropski i američki zvaničnici insistirati da vlada privremenih prištinskih institucija primeni ZSO i tako otkoči proces dijaloga izmedju dve strane", smatra Surlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu