Mećava na Kopaoniku: Saobraćaj obustavljen; MUP objavio detaljan spisak VIDEO

Jak vetar turističku destinaciju učinio je pustom.

Izvor: Telegraf
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

Svi posetioci planine su se pred jakim vetrom i snegom koji nanosi zatvorili u hotelske sobe.

Vetar duva toliko jako, da izgleda kao da padavine imaju svoju volju, a velikom brzinom zatrpava prozore hotelskih soba, kao i planinske staze.

Saobraćaj na putu ka Kopaoniku iz pravca Brzeća je bio u prekidu od 17.30 do 19.30, a na toj deonici je trenutno nulta vidljivost pa će saobraćaj iz Brzeća do vrha Kopaonika biti obustavljen.

Zbog mećave praćene olujnim vetrom koji smanjuje vidljivost i vozača koji su na planinu pošli vozilima bez zimske opreme i zaglavili se, na deonici od Useka do Jarma nastao je zastoj i formirana je kolona, ali su oko 19.30 radnici zimske službe "Kruševac puta" uspeli su da raščiste dvočasovni zastoj u saobraćaju, pa su vozila iz kolone nastavila put odredišta, prenose mediji.

Zbog nulte vidljivosti usled snežne mećave i olujnog vetra koji dostiže na mahove brzinu od 70 kilometara na sat, na toj deonici je trenutno nulta vidljivost, pa će saobraćaj iz Brzeća do vrha Kopaonika biti obustavljen.

Usled jakog nevremena i olujnog vetra koji stvara nanose, nekoliko putničkih vozila i jedan autobus trenutno je zaglavljeno na prilazu Kopaoniku preko Brzeća. Mehanizacija je na terenu i čiste sporne deonice, prenose mediji.

Kako je navedeno u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u planinskim predelima očekuje se vejavica, mećava i stvaranje nežnih nanosa. U upozorenju RHMZ navedeno je da će vreme u toku noći da bude vetrovito i osetno hladnije, a da će se formirati snežni pokrivač od pet do 10 centimetara. Povećanje snežnog pokrivača na planinama biće značajnije - 10 do 20 centimetara.

U celoj Srbiji je na snazi narandžasti meteoalarm zbog vetra, koji ukazuje na to da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje. Zbog snega je na snazi žuti meteoalarm u svim delovima Srbije osim u Vojvodini.

Detaljan spisak puteva koji su neprohodni

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije angažovani su na otklanjanju posledica nastalih usled vremenskih nepogoda koje je danas zahvatilo teritoriju Srbije.

"90 vatrogasaca-spasilaca sa 38 vozila iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Pančeva, Niša, Sombora, Valjeva, Jagodine, Užica i Smedereva do sada su bili su angažovani na 41 intervenciji asistenciji ekipama hitne pomoći, izvlačenju vozila koja su sletela sa puta ili su zavejana, kao i na uklanjanju palih stabala i delova krovova", saopšteno je iz MUP.

Kako navode, trenutno su svi putevi ka Kopaoniku neprohodni zbog oborenih drveća i većih smetova snega.

"Vatrogasci-spasioci angažovani su na evakuaciji lica na putnom pravcu Sjenica-Novi Pazar u mestu Brnjica, kao i na pružanju pomoći nadležnim putnim preduzećima pri otklanjanju palog drveća radi što bržeg uspostavljanja saobraćaja na tom putnom pravcu i smanjenju rizika od posledica snežnog nevremena po naše građane", kažu u MUP i mole građani da ne kreću na put, navodeći detaljan spisak puteva koji su neprohodni.

"I B-29 Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje – Odvraćenica II A-211 Brzeće - Kopaonik (Jaram) II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo II A-198 Raška - Kuti – Odvraćenica II A-201 Vrbnica - granica SRB/CG (Vrbnica) II A-202 Sjenica - Raždaginja - Buđevo - Karajukića Bunari - Suvi Do - Leskova - Velje Polje – Tutin II B-356 Srasla Bukva - Srezojevci - Trbušani (Komuna) ", precizirali su.

Navodi se i da su bez električne energije dalekovodi Štavalj i Bare, na teritorije grada Novog Pazara, u Čačku, u selu Donja Trepča, selu Kačulice, u selu Ježevica i Banjica, kao i na teritoriji opštine Opštine Lučani u sela Dljin, Guberevci, Goračići, Veles i Grab.

"Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova neprekidno su na terenu radi pružanja pomoći građanima, pomoći hitnim i drugim službama, kao i otklanjanju posledica izazvane snegom i vetrom", saopštavaju iz MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu