Vlada u Prištini donela još dve odluke o eksproprijaciji imovine na severu KiM

Priština -- Vlada privremenih prištinskih institucija donela je još dve odluke u vezi sa eksproprijacijom imovine na severu KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Prvom odlukom Ministarstvo životne sredine je ovlašćeno da izvrši pripremne radove na utvrđivanju podobnosti zemljišta za realizaciju, kako je navedeno, „infrastrukturnih projekata od javnog interesa“ u Leposaviću, dok se druga odluka odnosi na „dalje ispitivanje zemljišta“, piše prištinska Koha.

"Odluka kojom se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju 'infrastrukturnih projekata od javnog interesa', katastarskih područja Dren i Lešak, opština Leposavić. Odluka o daljem razmatranju samoinicijativnog zahteva za eksproprijaciju za javni interes nepokretne imovine, koja je neophodna za realizaciju 'infrastrukturnih projekata od javnog interesa', katastarske oblasti Bistrica, Velji Breg, Dren, Lešak i Košutovo, opština Leposavić i katastarske oblasti Brnjak, Zubin Potok, Banja i Gornji Jasenovik, opština Zubin Potok", navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o prvoj odluci, navedeno je da svako lice koje je vlasnik udela na nepokretnosti koja je predmet pripremnih radova ima pravo na naknadu i da vrednost imovine naknadu utvrđuje ministarstvo finansija privremenih institucija.

U drugom rešenju navedeno je da će kompenzaciju za imovinu koja je predmet eksproprijacije utvrditi ministarstvo finansija privremenih institucija.

Vlada u Prištini je 16. januara donela odluku "o proglašenju od posebnog javnog interesa nepokretnosti koje su neophodne za realizaciju Infrastrukturnih projekata od javnog interesa", katastarske oblasti Dren i Lešak, opština Leposavić.

Meštani sela Dren kod Leposavića protestuju zbog te odluke, a radovi na proširenju puta koji su bili započeti zaustavljeni su.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je juče protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFORU, zbog nelegalne eksproprijacije zemljišta.

U pismu je ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, kao i da je taj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu