Britanci: Rusi koriste zatvorenike za proizvodnju oružja

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je svoj dnevni izveštaj o situaciji u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2023.

08:15

Britanci: Rusi koriste zatvorenike za proizvodnju oružja
Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Oni navoda da ruski odbrambeni sektor vrlo verovatno zapošljava zatvorenike kako bi zadovoljio proizvodne potrebe.

U novembru 2022. Uralvagonzavod (UVZ), najveći proizvođač tenkova u Rusiji, rekao je lokalnim medijima nakon sastanka sa Federalnom zatvorskom službom (FSIN) da će zaposliti 250 zatvorenika.

U Rusiji postoji duga tradicija zatvorskog rada, ali je od 2017. godine prinudni rad ponovo uveden kao posebna vrsta zatvorske kazne. FSIN ima više od 400.000 zatvorenika pod svojom jurisdikcijom i često je optužen za ekstremnu brutalnost i korupciju, piše Ministarstvo odbrane.

Zatvorska populacija za ruske lidere predstavlja jedinstven ljudski resurs koji mogu da iskoriste za podršku "specijalnoj vojnoj operaciji", s obzirom na to da još uvek postoji nedostatak dobrovoljaca. Zatvorski rad je vrlo verovatno tražen od strane proizvođača relativno niskotehnološkog oružja kao što je UVZ, koji su gotovo sigurno pod intenzivnim pritiskom da povećaju proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: