Preti nam katastrofa. Srbijo, pomozi

Ambasada Ukrajine u Beogradu pozvala je vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu ljudima u toj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2022.

12:44

Preti nam katastrofa. Srbijo, pomozi
Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Ambasada Ukajine u Beogradu saopštila je da su milioni suočeni sa pretnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe.

Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u vidu generatora, transformatora i druge opreme za stabilizaciju energetskog sistema, ali da ova pomoć nije dovoljna.

Pročitajte još:

Desilo se prvi put...

Kada je video Zelenskog nastao je haos: "Gasite to! On je zla pudlica"

"Moskva je od 10. oktobra ispalila više od 1000 projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva meseca raketnih napada, skoro 50 odsto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidroelektrane, kao i visokonaponska mreža) je značajno oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana", ističe ambasada i ukazuje da će se zbog ovoga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, toploti i vodi.

Ambasada podseća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u Live Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: