Definitivno objašnjeno: Ne vraća se obavezno služenje vojske. Još

Beograd -- Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio za TV Prva da nije doneta odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ MINSTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg
FOTO TANJUG/ MINSTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Podsetimo, on je nedavno u jednom intervjuu rekao da se razmišlja i razgovara o eventualnom vraćanju obaveznog služenja vojske za muškarce do 30 godina, ali i one stranije. Pošto je ta izjava izazvala veliku pažnju, ministar je danas objasnio o čemu je reč.

“Nigde nisam rekao da se vraća vojni rok. Rekao sam da se o tome razgovara i razgovaralo se i pre mog stupanja na dužnost. Razugovara se na nivou toga šta bi to značilo za vojsku, za zemlju, koliko bi to koštalo, kako bi se opremile kasarne za to….”, istakao je ministar.

On je podsetio javnost da obavezno služenje vojske nije ukinuto, već je samo suspendovano odlukom Narodne skupštine republike Srbije i da se njenom odlukom može i vratiti na snagu.

Dakle, nije doneta odluka o vraćanju vojnog roka, radi se velika i ozbilja analiza jer nije reč o tome da će se to destiti u narednih ne znam koliko dana, niti da to znači da je Srbija blizu sukoba pa hoće da mobiliše decu, ponovio je Vučević.

Još jednom je ponovio da se samo razmatra ta mogućnost zbog nedovoljne popunjenosti kapaciteta vojske u ljudstvu.

“Nije reč o ratnim uslovima, već je reč o obučavanju ljudi za reagovanje na elementarne nepogode, na primer kad imamo smetove, poplave….svi očekuju od vojske da reaguje, kao i od policije. Onda svi kažu bravo momci… Ali nema neograničenih resursa,. To mora da se održava”, rekao je Vučević i upitao gde su ostali zadaci Vojske Srbije - čivanje granica, patroliranje nebom…

Odluka o vraćanju obaveznog služenja vojske mora bitzi doneta i u konsultacijama s predsednikom Srbije i reč je, još jednom ponavljam, o veoma ozbiljnoj analizi, zaključio je ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu