Poznata izlaznost na izbore u BiH do 15 časova; Uočene nepravilnosti, reagovala policija

U Bosni i Hercegovini danas će biti održani opšti izbori, na kojima će građani birati predstavnike u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Na Opštim izbnorima u BiH, Federaciji i Republici Srpskoj do 15.00 sati na birališta je izašlo 35 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je iz CIK.

Predsednik CIK Senad Arnautović je na konferenciji za novinare rekao da je do 15.00 sati na birališta izašao 1.164.261 građanin od ukupno upisanih u birački spisak.

Prijavljeno je 35 prigovora na izborni proces, a za kršenje izborne tišine evidentirana su 23 prigovora. Birališta se zatvaraju u 19 sati.

Ko se sve bira

Na više od 5.900 biračkih mesta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati, gradjani će birati tri člana Predsedništva BiH (po jednog iz reda tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata), poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Građani će na devetim opštim izborima u BiH biraiti i predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i poslanike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa u BiH ima 3.368.666 birača. Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada. Građani će birati 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta. Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, po pet iz oba entieta.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice - Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana ovog najvišeg državnog tela. Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovani su Borjana Krišto (HDZBIH) i Željko Komšić (DF), Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionihh stranka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić. Kako je saopšteno iz CIK, prvi izborni rezultati za članove Predsedništva BiH mogli bi biti poznati do ponoći izbornog dana. Rok za objavu konačnih rezultata je mesec dana, odnosno 1. novembar, kada počinje da teče rok za formiranje novog saziva Predsedništva BiH i državnog parlamenta, kao i parlamenata Federacije BiH i Republike Srpske, i nižih nivoa vlasti.

Uprkos višegodišnjim insistiranjima političkih predstavnika Hrvata u BiH i zvaničnog Zagreba na izmeni Izbornog zakona, ovi izbori, koji su prema ocenama analitičara najvažniji od kraja rata, odnosno usvajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, biće održani po starim izbornim pravilima, osim u nekim tehničkim detaljima, koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koristeći se bonskim ovlašćenjima.

Na biračkom mestu u Doboju napadnut posmatrač OSCE

Izborni dan u BiH protiču mirno, uz brojne nepravilnosti, pa su posmatrači Koalicije “Pod lupom” do 14:30 uložili 14 primedbi, a iz Operativnog štaba akcije "Opšti izbori 2022" saopšteno je da je zaprimeljeno 19 prijava koje se odnose na incidentne situacije, od kojih je jedna za krivično delo i četiri za narušavanje jeavnog reda i mira.

Šef ovog štaba Rahman Alić je za Fenu izjavio da je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE na jednom biračkom mestu u Doboju.

Precizirao je da je jedna osoba na tom biračkom mestu fizički napala službenika/posmatrača Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predelu glave.

Inače, Operativni štab akcije "Opšti izbori 2022", zadužen za bezbednosni aspekt izbornog procesa u BiH, formiran je u sedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, na inicijativu Centralne izborne komisije BiH i Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Opštih izbora 2022., koja je formirana od Ministarstva sigurnosti BiH.

U Operativnom štabu učestvuju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), te CIK-a BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH.

Istovremeno, na osiguranju zakonitosti i zaštiti integriteta izbornog procesa angažovani su i Tužilaštvo BiH i kantonalna, odnosno okružna tužilaštva, kao i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Prema podacima Koalicije "Pod lupom" na jednom biračkom mestu u Čelincu je nakratko prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. Na osnovu prijava građana, obaveštena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače. Građani takođe prijavljuju da su na biračkim mestima unapred stavljeni pečati i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano.

Zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mestu u Hozićima pronađeni su, navodi se, već označeni glasački listići, pa je CIK BiH obavestio javnost da će glasanje na ovom biračkom mestu biti odloženo i naknadno održano.

Reagovala policija

U Opštini Bosanski Novi na jednom od biračkih mesta prijavljena je neregularnost, zbog čega je glasanje privremeno obustavljeno, a policija je na terenu, prenosi Klik.ba.

Koalicija "Pod lupom" izvestila je o, kako tvrde, teškom kršenju Izbornog zakona BiH, koje je zabeleženo u Bosanskom Novom, u Republici Srpskoj. Navode da se slučaj prekršaja konkretno odnosi na dostavu dva glasačka listića sa znakom nereda na biračko mesto u Hozićima.

Glasanje je, prema poslednjim informacijama, privremeno obustavljeno. Policija je potvrdila da je na terenu i radi na rešavanju slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu