"Užasna priča"; ono što je otkriveno u Ukrajini je... FOTO

Masovna grobnica sa oko 440 tela otkrivena je u Izjumu nakon što je oslobođen od ruskih snaga, rekao je za Skaj njuz visoki ukrajinski policajac.

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Četvrtak, 15.09.2022.

23:13

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Serhij Bolvinov, glavni policijski istražitelj za regiju Harkov, rekao je da će sva tela biti ekshumirana i prevezena na forenzičko ispitivanje u okviru velikog napora policije u vezi sa otkrićem, zajedno sa tužiocima i drugim istražiteljima, da prikupi dokaze o navodnom ruskom ratu zločini.

On je rekao da su tela pojedinačno zakopana na improvizovanom mestu.

Policajci takođe znaju za niz drugih grobnih mesta otkako su počeli da istražuju koji su zločini počinjeni u delovima oblasti Harkov, koji su mesecima bili pod ruskom okupacijom, ali su sada ponovo u ukrajinskim rukama, rekao je Bolvinov.

"Mogu da kažem da je to jedna od najvećih sahrana u jednom oslobođenom gradu, sa više od 440 grobova. Na jednom mestu je sahranjeno oko 440 tela", rekao je glavni istražitelj, pozivajući se na lokalitet u Izjumu.

Upitan da li može da kaže kako su stradali stradali, on je odgovorio:

"Znamo da su neki poginuli (streljani), neki poginuli u artiljerijskoj vatri, od takozvane traume od eksplozije mine. Neki su poginuli u vazdušnim udarima. Imamo i informacije da mnoga tela još uvek nisu identifikovana, pa će uzroci smrti biti utvrđeni tokom istrage", odgovorio je on na pitanje da li može da kaže kako su stradale žrtve.

Bolvinov je opisao i kako je otkriće lokaliteta uticalo na njega.

"Za mene je to bilo posebno šokantno i užasno, ovo je zločin protiv čovečnosti. Ovako ne bi trebalo da bude u civilizovanom svetu 2022. godine... Ovo je tako užasna priča i neprijatna iz svakog ugla. Uveren sam da će zlo sigurno biti kažnjeno."

Zelenski potvrdio

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je otkrivena "masovna grobnica" u Izjumu, gradu na istoku kojeg su ukrajinske snage preuzele od ruskih tokom kontraofanzive.

"Želimo da svet zna šta je izazvala ruska okupacija", rekao je Zelenski ne navodeći detalje o broju sahranjenih ljudi ili uzrocima njihove smrti.

Predsednik Ukrajine je dodao da je otvorena istraga i da će sutra biti više informacija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: