Rusi beže, Ukrajinci im se smeju VIDEO

Veliki broj ruskih turista napustio je Krim posle velikih eksplozija koje su potresle rusku vazduhoplovnu bazu Saki na tom poluostrvu, javljaju mediji.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 10.08.2022.

11:26

Rusi beže, Ukrajinci im se smeju VIDEO
Foto: EPA-EFE/MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kako se navodi, reč je o bazi koja se nalazi više od 200 kilometara od prve linije fronta.

Prema navodima vlasti, u eksplozijama je poginula najmanje jedna osoba, više njih je ranjeno, a za sada nije poznato da li je eksplozije izazvao napad ukrajinskih snaga ili je u pitanju neka nesreća.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vide kilometarske kolone ruskih turista koji su odlučili da napuste letovališta na Krimu posle eksplozija. Neki ukrajinski mediji odlučili su da zbijaju šale sa snimcima, te su objavljivali snimke kolone automobila ispred Krimskog mosta, uz komentar da "nema više slika bikinija sa plaže 2022. godine".

Napad himarsima?

Rusi tvrde da avionska baza nije napadnuta, a odgovornost za eksplozije nije preuzeo ni službeni Kijev. S druge strane, neimenovani ukrajinski funkcioner otkrio je za američkih list "Njujork tajms" da je Ukrajina napala taj ruski položaj i to "oružjem koje je u potpunosti ukrajinske proizvodnje".

S obzirom na to da nema podataka da Ukrajina ne poseduje rakete koje imaju domet potreban da se napadnu ciljevi duboko u teritoriji pod ruskom kontrolom, pojavile su se spekulacije o kakvom je oružju navodno reč. Neki tvrde da su možda u pitanju balistički projektili kratkog dometa koje Ukrajina razvija već godinama, odnosno neka vrsta pandana ruskom iskanderu. Sa druge strane, neki stručnjaci smatraju da je reč o projektilima neptun, kojima je potopljena krstarica Moskva, a nagađa se i da su Amerikanci u tajnosti Kijevu poslali projektile MGM-140 ATACMS, koji mogu da se lansiraju sa sistema himars i čiji je domet 300 kilometara. Prema zvaničnim podacima, Ukrajincima je isporučen sistem maksimalnog dometa od osamdesetak kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: