Treći svetski rat je u toku? Oglasila se Rusija

Rusija smatra da ono što treba da se uradi jeste da se razgovara ne o tome da li će izbiti Treći svetski rat, već kako to sprečiti, rekla je Marija Zaharova.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2022.

17:48

Treći svetski rat je u toku? Oglasila se Rusija
Foto: Profimedia

"Da li je Treći svetski rat moguć? Možda je već u toku? U kom obliku će biti? To su teme o kojima mnogi razgovaraju. Umesto da pričamo o Trećem svetskom ratu, bolje je da razgovaramo o tome kako da ga sprečimo", rekla je ona, prenosi Tass.

Ona je naglasila da Moskva već godinama ističe da međunarodno pravo i Ujedinjene nacije treba da služe kao "zaštitna mreža" protiv Trećeg svetskog rata. Pošto su nastali posle Drugog svetskog rata kao garancija sprečavanja Drugog svetskog rata, oni su na ovaj ili onaj način radili svoj posao, istakla je ona.

Portparolka je istakla da Rusija već 3-4 godine beleži želju kolektivnog Zapada da izbriše međunarodno pravo i umesto toga uvede "svetski poredak zasnovan na pravilima". "Ovo je izuzetno opasno jer podrazumeva diktaturu jedne grupe zemalja i time preti da poremeti ravnotežu u celom svetu, dok onemogućava druge zemlje da ostvare svoje interese. Svaka država ima pravo na suverenu spoljnu i unutrašnju politiku, zakonski brane svoje interese za odbranu humanitarnih prava, za zaštitu i bezbednost", nastavila je ona.

"Kada jedna grupa zemalja preuzme vlast ili pokuša da je preuzme, mogu se očekivati mnogi problemi. Na sve načine smo pokušavali da kažemo globalnoj zajednici i da prenesemo istinu da su jednopolni diktati nemogući i da će dovesti do destruktivnih posledica", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: