Priština "na tankom ledu": Nije na dnevnom redu Saveta Evrope, Italija neće, a sve može da iskoristi Rusija

Komitet ministara Saveta Evrope koji bi sledeće nedelje trebalo da se sastane u Torinu neće raspravljati o zahtevu Prištine za članstvo, saznaje Kosovo onlajn.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

11:02

Priština
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Kako taj portal navodi, pozivajući se na svoj dobro obavešten izbor, razlog što zahtev Prištine nije na dnevnom redu je to što je dnevni red već zaključen, ali i zato što predsedavajuća Italija nije zainteresovana da na kraju svog predsedavanja to stavlja na agendu.

Isti diplomatski izvor rekao je da podnošenje kandidature nije baš naišlo na pozitivnu reakciju velikih sila, pre svih Nemačke i Francuske, koje smatraju da zbog ukrajinske krize nije pravi trenutak da se raspravlja o članstvu Prištine.

Navodi se da bi zbog toga tzv. Kosovo moglo ponovo da doživi poraz u međunarodnim organizacijama.

"Još je eksplicitnija reakcija država članica EU koje nisu priznale Kosovo, i zbog svega jasno je da ne postoji dovoljna podrška za razmatranje ovog zahteva. Naročito ne u ovoj aktuelnoj geopolitičkoj situaciji“, naveo je izvor Kosovo onlajna.

Dodaje i da je jasno da bi Rusija, koja je nedavno isključena iz Saveta Evrope, znala da iskoristi to što se jedan nepriznati entitet prima u organizaciju iz koje su oni isključeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: