"Evropa da ne zaboravi na jug zbog Ukrajine"

Evropa mora značajno da pojača zaštitu svojih granica i bolje se pripremi protiv terorizma, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

07:52

Tanjug/ AP Photo/Evgeniy Maloletka

On je na konferenciji UN o borbi protiv terorizma u Malagi na jugu Španije, na kojoj je bio i šef srpske diplomatije Nikola Selaković, poručio da povećana aktivnost terorističke grupe Islamska država i radikalizacija koja bi mogla da proistekne iz moguće predstojeće nestašice hrane predstavlja značajnu pretnju za kontinent.

Evropa se suočava sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je Sijarto tokom konferencije, navodeći rat u Ukrajini i nestabilnost u južnom susedstvu kontinenta, saopšteno je iz mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Evropa ne sme da dozvoli da rat u Ukrajini u potpunosti skrene njenu pažnju sa onoga što se dešava na njenom jugu, dodao je mađarski ministar, prenosi MTI.

Sijarto je rekao da rat u Ukrajini takođe predstavlja značajan izazov u pogledu borbe protiv terorizma, nakon što je Islamska država pozvala svoje sledbenike da iskoriste ovaj sukob i izvedu napade u Evropi.

Još jedan važan faktor, rekao je on, jeste to što Rusija i Ukrajina učestvuju sa 15-16 odsto svetskog izvoza žitarica, za koji se očekuje da će značajno opasti u narednim mesecima.

To će dovesti do problema u snabdevanju hranom na mestima gde je bezbednosna situacija već nestabilna, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da izazove dalju destabilizaciju u Africi i pojedinim zemljama Bliskog istoka, što bi dovelo do širenja ekstremističkih ideologija i terorizma.

Mađarski ministar je naveo da bi napore UN u borbi protiv terorizma trebalo značajno ojačati, jer bi se u suprotnom Evropa suočila sa ozbiljnim pretnjama terorizma u bliskoj budućnosti.

Sijarto je rekao da bi UN trebalo da izdvoji više finansijskih sredstava za borbu protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: