Američki obaveštajci tvrde: Putin će proširiti rat i na Moldaviju

Šefica američke obaveštajne službe Avril Hejns rekla je da se Putin sprema za dug sukob u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

17:13

Američki obaveštajci tvrde: Putin će proširiti rat i na Moldaviju
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Pobeda Rusije u istočnom regionu Donbasa možda neće okončati rat. Procenjujemo da se predsednik Putin sprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kojeg i dalje namerava da postigne ciljeve van Donbasa", rekla je Avril Hejns.

Ona je rekla da Putin računa da će odlučnost Zapada s vremenom oslabiti. Takođe, prema nekim informacijama, Putin širi rat na Pridnjestrovlje, prenosi AFP.

Pridnjestrovlje ima 475.000 stanovnika, prema poslednjem popisu iz 2015. godine, ali je prema proceni Moldavije iz 2021. taj broj pao na samo 347.000. Poređenja radi, još 1989. godine imala je 679.000 stanovnika, prema tadašnjem popisu.

Pridnjestrovska Moldavska sovjetska socijalistička republika (PMSSR) je jednostrano proglašena još 1990. godine, pre raspada SSSR-a, nakon pobede nacionalističke partije Narodni front na prvim višepartijskim izborima u Moldaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: