"Putin je napravio četiri greške"

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan govorio je o posledicama ruskog rata u Ukrajini u intervjuu za jedan francuski kanal.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

13:30

Foto: Profimedia

On je tom prilikom rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio mnoge strateške greške, posebno na početku ofanzive, kako je to preneo list "Parizijen".

Govoreći za BFM TV, Le Drijan je upozorio da će rat biti “dug i težak”, ističući da Putinov govor povodom obeležavanja godišnjice Dana pobede 9. maja nije doneo ništa novo, prenosi Al Džazira.

"Ruska agresija se nastavlja, a rat se nastavlja sa svojim tragedijama. Biće dug i težak, jer je Putin u stanju poricanja i pokušava da menja opravdanja za rat i prebacuje odgovornosti", rekao je.

Prema Le Drijanu, ruski predsednik je napravio "četiri strateške greške".
  • "Mislio da će reakcija Evrope biti slaba"
Prvo, i iznad svega, kada je mislio da će Ukrajina pasti bez većih problema, što se pokazalo suprotnim od realnosti.

Druga greška je bila ta što je gospodar Kremlja mislio da će reakcija Evrope biti slaba, ali se pokazalo suprotno.

Treća Putinova greška, prema rečima francuskog ministra, povezana je s njegovim uverenjem da je video slabosti u Severnoatlantskom savezu, a NATO se zapravo još jače držao svojih načela.

Što se tiče četvrte Putinove greške, on je precenio snagu svoje vojske, navodi Le Drijan.

Narod ove zemlje pretvorio se u naciju koja se "hrabro bori", kako je rekao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: