"Pokušaće da napadnu 9. maja"

Šta se todogađa u Moldaviji? Zadah rata nije došao samo do ruba Moldavije, već je počeo da se oseća i u ovoj državi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2022.

17:38

Tanjug/AP Photo

Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrde kako brojne informacije iz obaveštajnih izvora upućuju na to da bi Rusija vrlo brzo mogla započeti aktivnosti ponovnog ujedinjenja delova južne Ukrajine pod kontrolom Rusije i Pridnjestrovske oblasti u Moldaviji.

U vazdušnoj luci u Tiraspolju, glavnom gradu nepriznate moldavske paradržave Pridnjestrovlja, primećuju se pojačane aktivnosti. Ukrajinci očekuju da bi Rusi deo svojih trupa mogli prebaciti avionima i helikopterima koji bi poleteli s Krima, a paralelno s time, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, organizovali bi jogurt proteste i nerede.

Napetosti već rastu u Pridnjestrovlju nakon niza tajanstvenih eksplozija za koje su krivi "teroristi". Zapadni analitičari vjeruju da bi cilj Kremlja mogao biti stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja, odsecajući Ukrajinu od Crnog mora.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, bori se s velikim prilivom izbeglica i ekonomskim posledicama rata koji su zaustavili dobar deo njenih izvoza. Nije članica NATO, a graniči s Rumunijom koja jeste.

Britanski "Tajms", koji je potanko analizirao mogućnosti ruskog napada na Moldaviju napominje pak kako većina obaveštajnih informacija ipak sugeriše da Rusija u ovom trenutku nije sposobna za taj napad.

Smatraju kako nisu u stanju da osiguraju adekvatnu rutu za svoje avione, a da ne rizikuju da ih sruši PVO u blizini Odese. Veruje se da se oko 1.500 ruskih vojnika već nalazi u Pridnjestrovlju, a sve nove trupe koje bi doletele u vazdušnu luku morale bi da pređu ukrajinski vazdušni prostor, što je veliki rizik.

Scenario kao u Donbasu

"Kako bi prebacila municiju i trupe, Rusija bi morala da izgradi kopneni koridor od Hersona kroz deo Mikolajeva i Odese. Tamo bi se suočili s žestokim otporom ukrajinskih snaga", analizira "Tajms" te spekuliše kako bi Rusija mogla da pokuša da napadne Moldaviju oko 9. maja.

Tog bi datum ruski predsednik Vladimir Putin mogao da objavi priznanje nezavisnosti Pridnjestrovlja, što bi dovelo do scenarija nalik onome u Donbasu i predstavljalo bi direktnu pretnju teritorijalnom integritetu Moldavije.

Tri cilja Rusije

Prema britanskim vojnim analitičarima, vojna operacija ruskih snaga mogla bi poslužiti Rusiji za tri cilja.

Izveštaj Džeka Votlinga i Nika Renlodsa (The Roayal United Services Institute), sugeriše da Federalna bezbednosna služba (FSB), glavna ruska špijunska agencija, raspravlja o pokušaju destabilizacije Moldavije kako bi vezala ukrajinske snage na južnoj granici. Drugi cilj je suprotstavljanje rastućem proevropskom raspoloženju u zemlji i treći – Zapadu pokazati da pomaganjem Ukrajini rizikuju šire posledice, uključujući i one na Balkanu.

"Tajms" podseća kako je moldavska vlada zabranila 7. aprila isticanje ruskih vojnih simbola, što je u Moskvi protumačeno kao jasan znak suprotstavljanja ruskom uticaju u toj zemlji. U spomenutom izveštaju se navodi da ukrajinska obaveštajna služba ima saznanja da je general-major Dmitrij Miljutin, iz Pete službe FSB-a, razgovarao o organizaciji protesta u Moldaviji.

Na demonstracijama bi se namerno masovno koristili zabranjeni simboli, čime bi izazvali vlast da kazni veliki broj protestanata i time otvorili širom vrata ruskim optužbama da suzbijaju političko izražavanje i slobodu govora.

"Ako Rusija prizna nzavisnost Pridnjestrovlja, to bi direktno ugrozilo teritorijalni integritet Moldavije. Bio bi to scenario Donbasa. To znači da bi pružili vojnu pomoć i priznali je kao deo Rusije, rekao je za britanski list ukrajinski izvor, piše "Tajms", a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: