Svet 0

02.05.2024.

8:58

Sunak na testu: Konzervativci nikad bliži porazu?

Britanska vladajuća Konzervativna partija danas može da se suoči sa porazom na lokalnim izborima, što bi dodatno pojačalo pritisak na već nepopularnog premijera Rišija Sunaka (Rishi), ocenila je agencija Frans pres.

Izvor: Beta

Sunak na testu: Konzervativci nikad bliži porazu?
EPA-EFE/JASON ALDEN / POOL

Podeli:

Lokalni izbori predstavljaju veliki test nekoliko meseci pre parlamentarnih, na kojima se očekuje da će konzervativci, nakon 14 godina vlasti, pretrpeti poraz od laburističke opozicije.

Sunak želi da organizuje parlamentarne izbore u drugoj polovini godine, ali bi poraz na današnjim lokalnim izborima mogao da ga natera ;i da ih organizuje ranije.

Prema anketama, konzervativci će izgubiti oko polovine mesta, kojima trenutno vladaju na lokalnom nivou.

U britanskom parlamentu, neki strahuju da bi katastrofalan rezultat konzervativaca mogao da ohrabri poslanike vladajuće partije da smene Sunaka pre parlamentarnih izbora.

Prema pisanju britanskih medija, grupa konzervativnih poslanika pripremila je čitav program za potencijalnog naslednika Rišija Sunaka, u slučaju velikog poraza na lokalnim izborima.

Neki posmatrači kažu da bi bila ludost za konzervativce da svrgnu Sunaka koji je obezbedio izvesnu stabilnost otkako je zamenio Liz Tras (Truss) u oktobru 2022. Drugi smatraju da je kredibilitet stranke već narušen.

Da bi se pokrenulo interno stranačko glasanje za smenu Sunaka, 52 poslanika bi trebalo da podnesu pisma o nepoverenju.

Laburisti, predvođeni Kirom Starmerom (Keir), imaju oko 20 odsto prednosti u odnosu na protivnike i značajnu šansu da osvoje većinu na parlamentarnim izborima, rezultati su ispitivanja javnog mnjenja.

Više od 2.500 kandidata prijavilo se za lokalne izbore u Engleskoj i Velsu. Lokalni izbori se održavaju i u Londonu gde se laburistički gradonačelni Sadik Kan (Sadiq Khan) kandidovao za treći mandat.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: