Makron: "Znam šta vam dugujem"; Bačen suzavac; 1300 novinara kod Ajfelove kule; Stižu čestitke FOTO/VIDEO

Prema prvim procenama, Makron je osvojio 58 odsto glasova, a Marin Le Pen 42.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 24.04.2022.

21:00

Makron:
Tanjug/ AP Photo/Lewis Joly

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron pobedio je u drugom krugu izbora Marin Le Pen. Prema prvim procenama, Makron je osvojio 58 odsto glasova, a Marin Le Pen 42.

Emanuel Makron, koji je osvojio drugi mandat za predsednika Francuske, stigao je kod Ajfelove kule, gde drži svoj pobednički govor.

On je stigao sa suprugom Brižit Makron, dok je u pozadini išla zvanična himna Evrope "Oda radosti".

Sa njima su i deca njegove supruge.

Makron je pobednički govor započeo tako što se zahvalio svojim pristalicama i francuskom narodu.

"Hvala vam dragi prijatelji, pre svega: hvala vam. Većina vas je odlučila da mi veruje još pet godina... Znam šta vam dugujem", rekao je Makron, dok je publika vikala "Makron, predsednik".

"Želim da se zahvalim svim Francuzima i Francuskinjama koji su mi ukazali poverenje da sprovedem naš projekat za nezavisniju, snažniju Francusku, da osiguram da se projekti sprovode i da od Francuske napravimo veliku ekološku naciju", rekao je on.

"Želim da im se zahvalim i da im kažem da sam svestan da me ovo glasanje vezuje za godine koje dolaze. Ja sam čuvar njihove privrženosti Republici", poručio je Makron.

Makron je izjavio večeras da će biti predsednik svih i da niko neće biti ostavljen po strani.

"Na nama je da radimo zajedno na postizanju jedinstva koje će nam omogućiti da živimo srećnije živote u Francuskoj", istakao je Makron, preneo je Rojters.

Makron je, u pobedničkom govoru koji je održao na prostoru ispred Ajfelove kule, naveo da godine koje dolaze sigurno neće biti mirne, ali će biti istorijske.

On je kazao da zna da su mnogi Francuzi glasali za njega ne da bi podržali njegove ideje, već da bi blokirali krajnju desnicu, i poručio da sledećih pet godina neće biti kontinuitet njegovog prethodnog mandata.

"Ovo glasanje me obavezuje u godinama koje dolaze", istakao je on, zahvalivši se biračima koji su, kako kaže, "blokirali krajnju desnicu", prenela je BFM TV.

"Posle pet godina transformacije, srećnih i teških vremena, izuzetnih kriza, na današnji dan 24. aprila 2022. godine većina vas je izabrala da mi veruje da ću predsedavati našom državom narednih pet godina", rekao je Makron.

"Znam šta vam dugujem", poručio je građanima Francuske reizabrani šef države. Stižu i prve čestitke Makronu od evropskih zvaničnika.

Čestitke Makronu uputila je i Ursula fon der Lajen. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel među prvima je čestitao Makronu na reizboru.

Predsednik Vučić je takođe među prvima uputio čestitku novostarom predsedniku Francuske. I Plenković se pridružio čestitkama Makronu.

"Iskrene čestitke predsedniku Makronu na jasnoj pobedi na predsedničkim izborima. To je dobra vest za Francusku, za Evropu i za hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nastavak jačanja naših bilateralnih odnosa", naglasio je Plenković u čestitki na Tviteru.

Suzavac na demonstrante

Francuska policija je večeras bacila suzavac na demonstrante u centru Pariza koji su se okupili kako bi protestovali nakon što je predsednik Emanuel Makron ponovo danas izabran za predsednika, pokazuju snimci sa društvenih mreža.

Policija je pokušala da razbije gomilu uglavnom mladih ljudi koji su se okupili u centralnom kvartu Šatele da bi protestovali nakon što je Makron pobedio liderku krajnje desnice Marin Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora, vidi se na slikama postavljenim na Tviteru, preneo je Rojters. 1.300 novinara akreditovano je za Marsova polja, gde se uskoro očekuje obraćanje Makrona, bez obzira na ishod izbora.
Tanjug/ AP Photo/Christophe Ena
Kod Ajfelovoe kule okupile su se Makronove pristalice da proslave izbornu pobedu.

Očekuje se da će se reizabrani predsednik Francuske oko 21 sat obratiti pristalicama na Marsovim poljima kod Ajfelove kule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: