Kinezi testirali misterioznu raketu; Tajming je važan – šalju poruku VIDEO

Prema procenama portala The Var Zone, prvi put se pojavio snimak kineske protivbrodske balistike rakete za ispaljivanje sa najnaprednijih ratnih brodova.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2022.

17:00

Kinezi testirali misterioznu raketu; Tajming je važan – šalju poruku VIDEO
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Naime, na internetu se pojavio snimak koji prikazuje jedan od najvećih kineskih raketnih razarača tipa 055 stelt sa kojeg se lansira tajanstveni novi projektil iz jedne od vertikalnih lansirnih cevi.

Iako nije sasvim jasno o kakvom projektilu je reč i koji koncept operacija podržava, svakako postoje različite mogućnosti, navodi portal.

Video snimak pokazuje projektil koji je "hladno lansiran", a zatim se diže u vazduh pokrenut raketnim motorom, prenosi The Var Zone.

Sam raketni pogonski deo, 'pojačivač', je relativno kratak, a na sebi nosi dug projektil cilindričnog oblika sa malim 'krilima' u osnovi. Dizajn projektil veoma podseća na manevarsko vozilo za ponovni ulazak u atmosferu (MaRV), tip balističke rakete čija je bojeva glava sposobna da autonomno prati kopnene ciljeve.

Rečeno je da je oružje na snimku najverovatnije protivbrodsko balistička raketa lansirana iz mora, za koju se spekuliše da je se razvija već neko vreme.

Raspoređivanje takvog oružja na moru bi imalo značajne posledice, pošto su kineske sposobnosti protivbrodskih balističkih projektila samo kopnene, dok je u razvoju i vrsta projektila lansiranog iz vazduha. Istog dana kada se pojavio ovaj video, pojavio se i drugi video koji prikazuje do sada nezabeleženu situaciju u kojoj je kineski bombarder Sjan H-6N nosi protivbrodsku balističku raketu koja je sigurno povezana sa "Eagle Strike" IJ-21, raketom koja se smatra brodskom verzijom kopnene DF-21D (CSS-5 Mod 5), još jedan protivbrodski balistički projektil, koji je navodno bio operativan 2010. godine.

Tajming pojavljivanja ovih snimaka je značajan jer odgovara kineskom obrascu "curenja" informacija, koja zapravo deluju kao neformalna strateška poruka, prema The Var Zone.

Čini se da projektil s raketnog razarača Type 055 nosi tanji i izduženiji valjkasto oblikovani MaRV u poređenju s onim što je viđeno na projektilu YJ-21, kao i s onim što se moglo videti na mnogim drugim projektilima opremljenim MaRV-om. U kombinaciji s mnogo kraćim raketnim motornim pogonom, dizajn je optimizovan tako da stane unutar uskih brodskih VLS cijeva.

Relativno kratak raketni pogon značio bi znatno smanjenje dometa projektila, no radi se o, kako se navodi, razumnom kompromisu s obzirom na to da bi ti kapaciteti unapred bili raspoređeni na moru. Čak bi i domet od nekoliko stotina kilometara bio od velike koristi, ali ovo oružje bi verojatno moglo da pogodi i fiksne ciljeve na kopnu.

Sistem bi mogao koristiti neke komponente već poznate iz projekta protivbrodske balističke rakete kratkog dometa CM-401 stacionirane na obali, iako je profil MaRV-a očito drugačiji, kao i raketni deo tog oružja.

Raspoređivanje protivbrodskih balističkih projektila kratkog dometa s protivbrodskim krstarećim raketama na mlazni pogon ('air-breathing' motor) zakomplikovalo bi sposobnost čak i najnaprednijeg protivnika na moru da se uspešno obrani.

Takođe, kraći domet bi odgovarao sposobnostima kineske flote za otkrivanje i pogađanje ciljeva bez potrebe da se oslanjaju na preterano složene spoljne podatkovne veze i mreže senzorskih platformi, na koje se oslanjaju protivbrodske balističke rakete srednjeg i dugog dometa stacionirane na obali.

Druga mogućnost, iako manje verovatna, jeste da se radi o nekoj vrsti krstareće rakete, čak možda i hipersonične rakete na mlazni pogon. Činjenica da se čini kako projektil ulazi u manevar potiskivanja za pliću putanju izletanja ubrzo nakon lansiranja dodatno ukazuje na ovu mogućnost. Ipak, njegova figura je zbunjujuća, ako je to posredi.

Poslednjih godina pojavio se niz vrlo brzih kineskih protivbrodskih krstarećih projektila, koji imaju usisnike vazduha postavljene na telo za napajanje mlaznih motora, ali konstrukcije koja nimalo ne izgleda poput ove rakete. Takođe, veći je tehnološki izazov stvoriti nešto poput hipersonične protivbrodske rakete nego protivbrodske balističke rakete.

Ruski 'Satanin sin' testiran

Rusija je u sredu saopštila da testira interkontinentalnu balističku raketu RS-28 Sarmat, novi dodatak nuklearnom raketnom arsenala, za koji je predsednik Vladimir Putin rekao da će naterati na razmišljanje neprijatelje Moskve.

Razvoj Sarmata, započet 2009. godine, tako je došao do kraja i, prema najavama, zameniće sadašnji sistem R-36M2 Vojvoda (u NATO krugovima poznati i kao SS-18 Satan, op.a.). S obzirom na to da će da nasledi oružje tako zvučnog imena, niti je RS-28 nije izbegao zloglasni nadimak - SS-Ks-30 Satan 2 Ili Satanin sin.

To je definitivno najmoćniji projektil koji će Putin sada imati, a Rusi tvrde da takvih raketa nema na svetu. RS-28 Sarmat je težak 208 tona, dugačak 35,5 metara i prečnik od 3 metra. Može da nosi 10 tona tereta, što znači da može da primi čak 10 tona teže nuklearne bojeve glave ili 15 lakših.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: