Putin želi da okonča rat? "Ne želi da izgleda kao gubitnik"

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da okonča rat sa Ukrajinom, ali ne želi da izgleda kao gubitnik.

Izvor: B92

Petak, 08.04.2022.

16:20

Putin želi da okonča rat?
Foto: Profimedia

Ovo tvrdi savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

O Putinovoj želji da okonča rat, prema rečima Arestoviča, svedoči niz znakova. Konkretno, izjava njegovog sekretara za štampu Dmitrija Peskova da ruske trupe trpe značajne gubitke i da se Rusija nada mirovnom sporazumu sa Ukrajinom.

"Oni žele da okončaju rat jer kombinacija poraza na bojnom polju i sankcija koje lome kičmu njihovoj ekonomiji dovode u pitanje društveno-političku situaciju u samoj Ruskoj Federaciji", rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Zelenskog za ukrajinske medije.

Prema njegovim rečima, Rusija želi mirovni sporazum čak i više od Ukrajine i pokušaće da okonča rat pre nego što Oružane snage Ukrajine dobiju teško naoružanje sa Zapada, što će joj omogućiti da pređe u ofanzivu.

"Kada Savet Federacije 4. marta nije objavio opštu mobilizaciju, postalo je jasno da su izgubili. Oni su to razumeli. A kada su objavili da ne žele juriš na Kijev, već da su samo preusmerili naše snage, postalo je jasno da su oni izgubili u šest operativnih oblasti", dodao je Arestovič.

Savetnik šefa kabineta Zelenskog je siguran da je sada glavni zadatak Kremlja da se pobrine da Putin na sastanak sa Zelenskim dođe sa barem nekom pozicijom moći.

"Oni žele da dođu u pregovore sa nekim utvrđenim pozicijama kakve nemaju sada, kada nisu ostvarili nijedan od operativnih ciljeva koje su postavili u ratu. Putin treba da uzme bar nešto. Mariupolj ili slično. Ne može sebi priuštiti da dođe na pregovore, pošto je potpuno izgubio. Doći će da se cenjka o uslovima svog gubitka", kaže Arestovič.

Prema njegovom mišljenju, ako pregovori ne budu uspešni za Rusiju, Kremlj će ipak reći da su svi ciljevi "specijalne operacije" postignuti.

"Oni će reći da Ukrajina ne ide u NATO. Nema veze što nas NATO ne želi, oni će to predstaviti kao da su ovo postigli. Reći će da su nas demilitarizovali, uništili su sve vojne aerodrome, naneli gubitke našoj vojsci. Pa oni to već izjavljuju. To što ih ona svakog dana bombarduje je druga stvar", rezimirao je Arestovič.

Pročitajte još:
  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: