Hrvatski vojnici otišli u Ukrajinu: "Neće se na ovome završiti"

Već pet dana traju sukobi u Ukrajini koji su kulminirali kada je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao nezavisnost Donjecka i Luganska.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2022.

10:57

Hrvatski vojnici otišli u Ukrajinu:
Tanjug/AP Photo/Marienko Andrew

Putin je nekoliko puta zvao na pregovore, a ukrajinska strana je tražila različite uslove.

Najzad, došlo je do usaglašavanja uslova i delegacija koju je Ukrajina poslala na pregovore sa Rusima stigla je helikopterom na mesto pregovora.

I dok se čeka početak pregovora, ukrajinski predsednik Zelenski poziva dobrovoljce i vojsku širom sveta da ratuje za Ukrajinu.

U Ukrajinu su se uputili i dobrovoljci sa Balkana. Reč je o hrvatskim vojnicima koji su se odazvali pozivu.

"Mi se nalazimo na ukrajinskoj granici s Mađarskom. Idemo na front da se pridružimo ukrajinskom narodu i našim Hrvatima. Znamo da će ovaj rat teško stati samo na Ukrajini", izjavio je jedan od njih.

Neonacisti iz velikog broja zemalja već se bore na strani Ukrajinaca, među kojima ima i Rusa čije su organizacije kao ekstremističke zabranjene od Putina.

Najpoznatija je Ruska neonacistička borbena grupa "Viktor Larionov", koja je u Kijevu, a čiji su pripadnici u Rusiji optuženi za ubistva građana Rusije kavkaskog i azijskog porekla, te su gonjeni od sudova, zaštitu našli među ukrajinskim neonacistima.

"Još jednom apelujem na vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite da neonacisti i Bendera koriste vašu decu, žene i starce kao živi štit, preuzmite vlast u svoje ruke. Izgleda da će nam biti lakše da se pomirimo sa vama nego sa ovom bandom narkomana i neonacista, koji su se nastanili u Kijevu i uzeli za taoce ceo ukrajinski narod", rekao je ruski predsednik ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: