U Norveškoj počinju razgovori sa talibanima

Talibanska delegacija koju predvodi ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki, počela je danas trodnevne razgovore u Oslu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

Razgovori se vode sa zvaničnicima zapadnih vlada i predstavnicima avganistanskog civilnog društva zbog pogoršanja humanitarne situacije u Avganistanu.

Prvog dana razgovora predstavnici talibana sastaće se sa aktivistkinjama za zaštitu prava žena i braniteljkama ljudskih prava iz Avganistana i iz avganistanske dijaspore, prenosi agencija AP.

Pre razgovora, talibanski zamenik ministra kulture i informisanja objavio je na Tviteru poruku u kojoj je izrazio nadu u "dobro putovanje puno dostignuća'''' i zahvalio se Norveškoj, zemlji za koju je rekao da se nada da će postati "kapija za dobre odnose sa Evropom".

Kako se navodi, Ujedinjene nacije su uspele da obezbede izvesnu likvidnost i dozvolile novoj administraciji da plaća uvoz, uključujući struju, ali su upozorile da se čak milion avganistanske dece nalazi u riziku od gladi, a da većina stanovništa od 38 miliona ljudi u zemlji živi ispod granica siromaštva.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se delegacija talibana sastati sa Avganistancima u Norveškoj.

"Norveška nastavlja da učestvuje u dijalogu sa talibanima kako bi promovisala ljudska prava, učešće žena u društvu i jačala humanitarne i ekonomske napore u Avganistanu kao podršku avganistanskom narodu", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Delegacija SAD, koju predvodi specijalni predstavnik za Avganistan Tom Vest, planira da razgovara o "formiranju reprezentativnog političkog sistema, da odgovori na humanitarnu i ekonomsku krizu, bezbednosti i borbi protiv terorizma, zaštiti ljudskih prava, posebno obrazovanja za devojke i žene", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu