Mediji: Specijalci poslati u Ukrajinu

London -- Velika Britanija uputila je oko 30 pripadnika elitne novoformirane specijalne jedinice u Ukrajinu, objavio je "Skaj njuz".

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/GAILAN HAJI
EPA-EFE/GAILAN HAJI

"Grupa od oko 30 pripadnika elitne jedinice stigla je u Ukrajinu kako bi obučila ukrajinske vojne snage za primenu novog protivtenkovskog naoružanja koje Britanija već isporučila", navodi se u prilogu te televizije.

Radi se o pripadnicima rendžerskog puka u sklopu nedavno osnovane jedinice za specijalne operacije, prenosi Sputnjik.

Na sajtu britanskog Ministarstva odbrane navedeno je, inače, da postoje četiri takva puka, a oni će "stalno biti prisutni po čitavom svetu kako bi sarađivali sa saveznicima i partnerima i borili se protiv protivnika" koji predstavljaju pretnju britanskim interesima.

Podsetimo, prethodno je zamenik ministra odbrane Džejms Hipi rekao da je Ukrajini isporučeno nekoliko hiljada lakih protivtenkovskih raketa.

Poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Razgovori na tu temu vođeni su protekle nedelje na tri nivoa - Rusija-SAD, Rusija-NATO i sa predstavnicima OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu