Skoro 150 civila i 11 policijaca ubijeno u Almatiju

Almati -- Gotovo 150 civila i 11 policajaca ubijeno je tokom nereda u kazahstanskom gradu Almatiju, izjavio je danas načelnik policije Kanat Tajmerdenov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File

Šef odeljenja za krivično gonjenje u kancelariji tužioca Šerik Šalabajev saopštio je u subotu da je tokom nereda u Kazahstanu povređeno 4.500 ljudi, a da su tela 225 ubijenih osoba prebačena u mrtvačnice širom zemlje, prenosi TAS S.

Kako je naveo Šalabajev, među žrtvama su i "naoružani banditi koji su učestvovali u terorističkim napadima i napadima na zgrade i policiju".

Nasilni protesti počeli su početkom ovog meseca u Kazahstanu nakon skoka cena goriva za automobile, koji su ubrzo prerasli u nerede i sukobe protiv snaga bezbednosti.

Šalabajev je rekao da se 50.000 ljudi pridružilo neredima širom te bivše sovjetske republike i da je tokom vrhunca protesta 5. januara masa upala i zapalila vladine zgrade, automobile, banke i prodavnice u nekoliko većih gradova.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev obratio se vojnom bloku predvođenim Rusijom za pomoć tokom nemira, podseća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu