Slovenija odustaje od obavezne vakcinacije

Slovenački epidemiolozi ne preporučuju vladi da uvede obaveznu vakcinaciju protiv kovida19.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
EPA/EFE/ FAROOQ KHAN
EPA/EFE/ FAROOQ KHAN

Pročitajte još:

Jedna evropska zemlja razmišlja o totalnom zaokretu: Ovaj sistem treba napustiti

Bil Gejts: "Malo je verovatno da će to biti"

Oni ipak predlažu da se zbog sve većeg broja infekcija omikronom negativni testovi na koronavirus ne koriste kao olakšice u radu i aktivnostima, već samo potvrde o vakcinaciji ili prebolenoj bolesti.

Ekspertska grupa koja deluje u okviru Slovenačkog instituta za javno zdravlje (NIJZ) predložila je slovenačkoj vladi da se pooštre uslovi rada i kretanja zbog ponovnog porasta broja zaraženih, javila je u sredu Slovenačka novinska agencija (STA).

Na nedavno održanom sastanku savetodavnog tela, kojim je predsedavala infektolog Bojana Beović, zaključeno je da obavezna vakcinacija u sadašnjoj fazi epidemije ne bi bila primerena, ali da se zbog brzog porasta novozaraženih u poslednje vreme preporučuje da se od tzv. PCT uslovi za aktivnosti i rad (preboleli vakcinisani, testirani), uvodi PC pravilo, što znači da negativan test na korona virus više ne bi važio.

Takvo rešenje je već uvelo nekoliko evropskih zemalja, uključujući Austriju i Italiju, ali nije poznato da li je vlada Janeza Janše taj predlog već razmatrala i kada namerava da o njemu donese odluku.

Vlada je već u jesen prošle godine odlučila da uvede obaveznu vakcinaciju za državnu upravu, ali ju je osporio i suspendovao Ustavni sud.

Ekspertska grupa koju predvodi Beović takođe je predložila Vladi da usvoji strategiju u slučaju novih talasa epidemije koji bi mogli da opterete bolnice i zdravstveni sistem.

Grupa analizira kako bi obavezna vakcinacija mogla da se efikasno uvede u ovim uslovima, ali i primeni u praksi, objavila je u sredu slovenačka novinska agencija STA, koja je imala uvid u zapisnik ekspertske grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu