Izrael prelazi na model masovnog zaražavanja?

Sa skoro tri hiljade novih zaraženih koronavirusom, Izrael drugi dan zaredom obara sopstveni rekord u poslednja tri meseca.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2021.

10:45

Izrael prelazi na model masovnog zaražavanja?
EPA/EFE/KIM LUDBROOK

Ipak, Ministarstvo zdravlja obaveštava da sve više razmišlja o promeni strategije u borbi protiv zaraze i prelasku na model masovne infekcije radi sticanja imuniteta stada, piše Tajms of Izrael.

U zemlji koja je dugo prednjačila u borbi protiv zaraze, posebno u kampanjama vakcinacije, broj aktivnih slučajeva popeo se na 17.260, što je duplo više nego pre tačno nedelju dana.

Nedavni testovi su pokazali da je soj omikrona sada rasprostranjen i nije ograničen na slučajeve ljudi koji su putovali u inostranstvo ili bili u kontaktu sa njima, što sugeriše da bi moglo biti mnogo više zaraženih, a ostaje da se vidi da li je toliko slučajeva rezultiraju velikim brojem teških bolesti i hospitalizacija.

S obzirom na to da je 88 pacijenata u teškom stanju, mnoge je iznenadila vest koju je u utorak objavio Channel12 da nadležni u Ministarstvu zdravlja razmatraju opciju prelaska na "model masovne infekcije“, koji dosta podseća na švedski model upravljanja pandemijom.

Švedska je tada imala prilično blage mere, posebno za deo stanovništva koji nije pripadao nijednoj od rizičnih grupa, nastavljajući normalan život u cilju prirodnog sticanja imuniteta stada.

Švedski model se pokazao kao neuspeh u to vreme, što su na kraju i priznali promenom strategije, ali je širenje omikrona – mnogo zaraznijeg soja od delte, ali i izazivača blaže simptome – podstakla Izraelske vlasti da počnu da razmišljaju o promeni pristupa, otkriva neimenovani izvor.

Procene govore da će za dve nedelje 90% pacijenata biti zaraženo omikronom, a dalji pravac borbe protiv krune nešto govori i izjava predsednika Izraelskog udruženja lekara javnog zdravlja.

"Pošto je omikron toliko zarazan, čini se uzaludno pokušavati da sprečimo njegovo širenje. Nećemo zaustaviti ovaj talas. Ono što možemo i treba da pokušamo da uradimo je da zaštitimo što više ugroženih grupa građana", rekao je dr Hagai Levin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: