Specijalni izaslanik obratio se građanima – otkrio koji je zadatak dobio za Zapadni Balkan

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič, koji boravi u Sarajevu, obratio se građanima BiH video-porukom.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2021.

14:01

Specijalni izaslanik obratio se građanima – otkrio koji je zadatak dobio za Zapadni Balkan
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Saopštio je da je premijer Boris Džonson tražio od njega da preuzme tu funkciju kako bi podržao napore njegove zemlje širom regiona.

„Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava. Danas sam u Sarajevu u sklopu moje prve posete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovde. Već dugo radim u javnoj službi, bio sam visoki oficir u NATO-u, a pre toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije“, kazao je Pič u poruci objavljenoj na Tviteru Ambasade velike Britanije u BiH. Naveo je da će na novoj poziciji specijalnog izaslanika spojiti lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa. „Da pružim podršku političkim rešenjima i promovišem evroatlantske integracije. Tokom moje posete BiH sastajem se sa visoko rangiranim političarima, agencijama za sprovođenje zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja“, naveo je Pič, preneo je Tanjug. Rekao je da se raduje bliskoj saradnji sa svim partnerima, uključujući i tzv. visokog predstavnika i međunarodne saveznike u pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u BiH. Pič je u utorak doputovao u BiH i sastao se sa članovima Predsedništva BiH, a nakon toga i sa takozvanim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kao i sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: