Isplivali detalji razgovora – Bajden zapretio, Putin odgovorio

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.12.2021.

20:45

Isplivali detalji razgovora – Bajden zapretio, Putin odgovorio
EPA-EFE/PETER KLAUNZER

On je upozorio na "snažne ekonomske i druge protivmere" koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden je izrazio duboku zabrinutost SAD i naših evropskih saveznika zbog povećanja ruskih snaga oko Ukrajine i jasno stavio do znanja da ćemo odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim merama u slučaju vojne eskalacije“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Bajden je, prema saopštenju, ponovio svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvao na smanjenje tenzija.

Dvojica lidera održala su danas video-sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima, koji su, kako navodi britanska agencija, pali na najnižu tačku od kraja Hladnog rata.

Putin: Prestanite da krivite Rusiju

Putin je pozvao Bajdena da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, a ceo razgovor je ocenio kao iskren i poslovan, saopšteno je iz Kremlja.

''Vladimir Putin je naglasio da je nedopustivo usmeravanje odgovornosti na Rusiju, jer je NATO taj koji čini opasne pokušaje kako bi iskoristio teritoriju Ukrajine za izgradnju svog vojnog potencijala u blizini ruskih granica", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka poručio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i naglasio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se složili da njihovi timovi prate situaciju.

Dva predsednika su razgovarala i o bilateralnim odnosima, a Putin je ocenio da je saradnja dve zemlje ''u nezadovoljavajućem stanju''.

"Strane su razgovarale o bilateralnim pitanjima, a saradnja i dalje ostaje u nezadovoljavajućem stanju", navodi se u saopštenju Kremlja.

Prema saopštenju, predsednici Rusije i SAD razgovarali su danas i o sprovođenju odluka donetim tokom rusko-američkog samita u Ženevi u junu.

"Lideri smatraju da je važno sačuvati duh Ženeve tokom bavljenja problemima i pitanjima između dve države u budućnosti", navodi se u saopštenju Kremlja.

Obe strane izrazile su očekivanja da će Bajden i Putin moći da uskoro u ličnom i neposrednom susretu razgovaraju o vezama između dve države, ekonomskim sankcijama SAD i navodnim ruskim sajber napadima na američke kompanije.

Predsednici su izrazili mišljenje da će, uzimajući u obzir odgovornost za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, Rusija i SAD nastaviti dijalog i za to potrebne kontakte. U celini, razgovor je bio iskren i poslovan", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: