Orban o odlasku Merkelove: "Era dvosmislenosti je završena"

Mađarski premijer Viktor Orban je u kratkom eseju govorio o vladavini Angele Merkel, kao i o novoj eri Nemačke i evropskoj politici nakon njenog odlaska.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT
EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

On smatra da će biti potrebni "nadljudski napori" da članice EU sarađuju nakon njenog odlaska.

"Mi smo razumeli nju i ona nas je razumela", započeo je svoj esej Orban, napominjući da je do tog međusobnog razumevanja došlo zato što je Merkelova živela u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj.

On je nastavio da su on i Merkelova zajedno radili na prevazilaženju finansijske krize 2010. i očuvanju Evropske unije, ali da je 2015. godine, zbog migrantske krize, došlo do raskola u međusobnim odnosima.

"Migrantska kriza je bila test za sebe. Postao je Rubikon jer je otkrio duboke filozofske, političke i emocionalne razlike između nas i našeg shvatanja nacija, slobode i uloge Nemačke", napisao je Orban.

Ulazimo u novu eru

Govoreći o migracijama, mađarski premijer je rekao da je za njegovu državu i druge centralnoevropske zemlje otadžbina osnovna stvar, dok je Nemačka na drugom putu "evropske civilizacije ka svojevrsnoj posthrišćanskoj i postnacionalnoj državi".

Orban navodi da Nemci, za razliku od Mađara, u tome ne vide problem. Oni to ne smatraju civilizacijskom bolešću koju treba izlečiti, već prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom.

Orban je dodao da je "evropsko jedinstvo počelo da se raspada" i da se to ne može zaustaviti.

"Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u eri posle Merkelove", rekao je Orban.

Osvrnuo se i na predstojeću nemačku vladu socijaldemokrata, liberala i zelenih, nazvavši je "levičarskom vladom koja se zalaže da Evropa ima migracijsku, rodnu, federalističku i nemačku agendu".

"Jedno je sigurno. Era dvosmislenosti, prikrivene politike i lebdenja je završena sa Merkelovom. Ulaskom u novu eru skidamo rukavice", zaključio je Orban, koji se u poslednje vreme udaljio od evropskog desnog centra i sve više se okreće krajnje desnim političarima Starog kontinenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu