Papa poručio Evropskoj uniji: "Mnoge diktature su to pokušale da urade"

Rim -- Papa Franja ocenio je dokument Evropske unije u kome se ne preporučuje upotreba termina "Božić" kao anahronizam "razvodnjenog sekularizma".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO / POOL
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO / POOL

Podsetimo, Evropska komisija je izdala, a potom i povukla interni dokument pripremljen sa ciljem povećanja svesti o uključivanju u komunikaciju.

U dokumentu, koji je procurio krajem novembra, piše da ne treba koristiti opšti termin "božićni praznici", već "praznici" i da upotreba izraza koji su jasno povezani sa određenom religijom ili polom, treba izbegavati.

"U istoriji su mnoge diktature to pokušavale da urade. Setite se Napoleona. Setite se nacističke, komunističke diktature. Ona je svojstvena razvodnjenom sekularizmu i osuđena na propast", rekao je papa po povratku iz Grčke u Vatikan.

"Evropska unija mora da se vrati idealima očeva osnivača, koji su bili ideali zajedništva, veličine, i da pazi da ne ide putem ideološke kolonizacije. To bi moglo da se završi podelom među zemljama i da izazove kolaps Evropske unije. Evropska unija mora da poštuje svaku zemlju i njenu unutrašnju strukturu, raznolikost zemalja, a ne da ih ujednačava. Mislim da to neće uraditi, to joj nije namera, ali ovde treba da bude oprezna", nastavio je on.

"Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali je svaka otvorena za druge. Suverenitet Evropske unije je suverenitet braće u jedinstvu u kome se poštuje individualnost svake zemlje. I pazite da ne postanete nosilac ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anahronizam", zaključio je Papa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu