Održan sastanak u Briselu. Poruka Srbiji: Pozicija Evropske komisije je jasan

Brisel -- Savet EU dao jasnu podršku Srbiji, a u narednim nedeljama očekuje se i dogovor zemalja članica o otvaranju novih poglavlja odnosno klastera sa Srbijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
InkDropCreative/Depositphotos
InkDropCreative/Depositphotos

"Kada je reč o Srbiji mnogo ministara je naglasilo da je napredak ostvaren i to je pozitivna procena. Bilo je i nekih intervencija koje su ukazivale i na korake koje Srbija još mora da uradi kako bi otvorila nova poglavja", izjavio je državani sekretar Slovenije, Gašper Dovžan.

Dovžan je u odgovoru na pitanje Tanjuga kako se među zemljama članicama vidi mogućnost da Srbija do kraja ove godine otvori nove kalstere, ocenio da je "generalna atmosfera dobra i da Srbija ima podršku".

Kada su u pitanju koraci koji bi još trebalo da budu učinjeni, Dovžan navodi da je medju ministrima EU navedeno pitanje ustavnih amadmana u zemlji o kojima će se glasati do karja meseca.

Na jučerašnjoj debati o proširenju u Savetu EU učestvovao je i komesar za proširenje Oliver Varheji, koji je izneo podršku Evropske komisije otvaranju novih klastera sa Srbijom.

"Pozicija Evropske komisije je jasna", poručio je na kraju sastanka komesar za prvosuđe Didije Rejnders.

Dovžan, koji je i predsedavao sastankom Saveta EU, kaže da među ministrima EU postoje "pozitive ocene" posebno kada je reč o napretku Srbije i Severne Makedonije.

Sa ministraskog sastanka je poručeno da EU mora da zadrži kredibilitet kad je reč o procesu proširenja i da zemlje kandidati moraju biti nagrađene za napredak koji čine na EU putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu