Kon: To što nešto ne može nek objašnjava neko drugi

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio da se Srbija i dalje nalazi u vanrednoj situaciji kada je reč o pandemiji koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2021.

13:32

Kon: To što nešto ne može nek objašnjava neko drugi
Printskrin: TV Prva

On je, gostujući na TV Prva rekao da se trenutno pritisak na bolnice smanjio, kao i da raste broj otpusta iz bolnica, što je posledica mera koje su bile donete – produženog raspusta i uvođenja kovid propusnica.

Objasnio je da je produžetkom raspusta gotovo milion ljudi izvučeno iz zatvorenog prostora i sada imamo smanjenje zaražavanja u osnovnim školama pet puta, a u srednjim čak 10 puta.

"Mora da se shvati da je situacija vanredna i dalje. Mere koje su zacrtane moraju da se sprovode. To što nešto ne može nek objašnjava neko drugi, kao i to zašto", rekao je dr Kon.

"Kao epidemiolog nisam i ne mogu da budem zadovoljan, jer ima propusta i virus prolazi i mi moramo da povećamo kolektivni imunitet. To je primarna prevencija, imunizacija, ona spada u elementarne temelje zaštite zdravlja. To je civilizacijsko dostignuće koje ne sme da se zaboravlja", dodao je on.

Upitan kako je dvadesetčetvoročasovno važenje kovid propusnica moglo da se sprovede u drugim zemljama, a kod nas nije moglo, odgovara da to jeste izvodljivo, po njegovom mišljenu, ali je medicinskom delu Kriznog štaba objašnjeno da to nije sprovodivo.

"I to je objašnjenje koje mi iz medicinskog dela štaba dobijamo. Dakle, to mora da objasni neko drugi", dodao je dr Kon i rekao da smatra da je važenje kovid propusnica 24 sata izvodljivo i u Srbiji.

Rekao je i da će neke kasnije analize pokazati šta je moglo, šta nije, kao i šta je moglo ranije da se uradi.

Ukazao je i na to da nam sledi period slava, kao i da epidemiolozi preporučuju da se one obeležavaju u što manjem krugu i što intimnije.

"Moramo da razmišljamo o raspustu. Zašto? Jer moramo da razmišljamo o gripu i jer ćemo morati da odvajamo one obolele od gripa od onih obolelih od kovida", rekao je Kon.

Takođe, dodaje, mora da se razmišlja i o skijalištima kako nam se ne bi ponovila situacija od prošle godine, a ako hoćemo iz ovoga što pre da izađemo, onda moramo da povećamo obuhvat vakcinacije u populaciji od 18 do 30 godina, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: