Vučić: Vojska spremna da odgovori VIDEO/FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je obuci jedinica Rečne flotile.

Izvor: Tanjug
Podeli

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Vučić: "Novo zlato; velika je borba"

Vučić je obraćajući se novinarima rekao da Vojska Srbije vežba svakog dana da bi, ne daj bože, morala da odgovori i mogla da sačuva mir i Srbiju.

On je najavio ulaganja u Vojsku Srbije.

"Još mnogo toga mi moramo da radimo na modernizaciji rečne flotile, na digitalizaciji, kupovini novih čamaca... To su stvari koje ćemo morati u narednom periodu da učinimo, ali mnogo toga uskoro i stiže za kopnenu vojsku i nadam se da će svi biti zadovoljni. Ulažemo više nego ikad u vojsku", naveo je predsednik.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

"Uspeli ste da održite sigurnom administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom"

On je obišao i taktičko-tehnički zbor sredstava naoružanja i vojne opreme Kopnene vojske u vojnom kompleksu "Mačvanski partizanski odred" u Šapcu.

Obuka se izvodi po temi "Taktička grupa u odbrani plovnog puta", uz učešće jedinica Prve brigade i Četvrte brigade Kopnene vojske. Prikazu obuke Rečne flotile prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general- potpukovnik Milosav Simović.

Izvođenjem obuke i prikazom taktičko-tehničkog zbora rukovodi Komanda Kopnene vojske predvođena načelnikom štaba brigadnim generalom Željkom Tramošljikom. Na obuci Rečne flotile učestvuje više od 200 pripadnika Kopnene vojske, a angažovano je oko 40 sredstava ratne tehnike, četiri broda, sedam čamaca, četiri amfibijska transportera, šest remorkera sa 12 plovnih članaka, četiri oklopna borbena vozila i dva kamiona.

Na taktičko-tehničkom zboru angažovano je više od 120 pripadnika Kopnene vojske i prikazano više od 60 najmodernijih sredstava naoružanja i vojne opreme, među kojima su modernizovani tenkovi M-84 i M-72, samohodna top-haubica 155 mm "nora B-52 M15", top-haubica 152 mm M-84 "nora A", oklopno borbeno vozilo "lazar 3", samohodna haubica 122 mm "gvozdika", lanser raketa 128 mm M 77 "oganj"...

Vojnici ukrcani na rečne višenamenske brodove osposobljavaju se za dužnosti brodskih artiljeraca i signalista, a težište obuke je na realizaciji praktičnih oblika nastave u plovidbi.

Rečna flotila je taktička jedinica Kopnene vojske namenjena za izvođenje borbenih i neborbenih aktivnosti, pokreta i drugih akcija na i u zahvatu reka, plovnih kanala i jezera, samostalno i u sadejstvu sa drugim snagama odbrane Republike Srbije.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Organizacija po kojoj su objedinjene rečne, amfibijske i pontonirske jedinice omogućava brzo reagovanje u spasavanju ljudi, materijalnih dobara i pružanju pomoći u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih tehničko-tehnoloških opasnosti i nesreća na i u zahvatu vodnih puteva.

Rečna flotila se nalazi u sastavu Kopnene vojske Vojske Srbije i čine je komanda, dva rečna odreda, dva pontonirska bataljona, komandna četa i četa za logistiku.

Komanda i veći deo jedinica Rečne flotile se nalaze u Novom Sadu, a ostale u Beogradu i Ssapcu. Jedinice Rečne flotile angažovane su u izgradnji i održavanju operativnih sposobnosti za izvršavanje zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije, zatim u kontroli unutrašnjih plovnih puteva i obezbeđivanju manevra jedinicama Kopnene vojske na i u zahvatu reka, kanala i jezera, kao i u traganju i spasavanju na rekama, kanalima i jezerima.

U sećanje na početak Kolubarske bitke, Vojska Srbije obeležava 16. novembar kao Dan vida Kopnene vojske i Dan roda pešadija.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu