Uprkos Orbanu, u nedelju je Pešta zapravo bila Franjina fešta

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i predsednik mađarske vlade Viktor Orban ipak su se sastali u nedelju Budimpešti, ali ne odvojeno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2021.

08:27

Uprkos Orbanu, u nedelju je Pešta zapravo bila Franjina fešta
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgi41

Njihov susret odigrao se zapravo u sklopu protokolarnog pozdrava mađarskih vlasti rimskom papi, piše Jutarnji list i navodi da je Orban prvi objavio, na Fejsbuku, snimak svog smeška dok se rukovao s Papom, pokazavši još jednom da taj snimak treba njemu, a ne poglavaru Rimokatoličke crkve.

Uprkos Orbanu, u nedelju je Pešta zapravo bila Franjina fešta, konstatuje taj hrvatski list i navodi da je bilo jasno da Mađari kao hrišćanskog paladina vide Papu a ne Orbana i da se Orban tu morao "prilepiti", a ne ravnopravno voditi.

Orbana je tako zakačila i opšta ndulgencija koju je Papa, po tradiciji, udelio po završetku euharistijskog slavlja, pa je dobio je potpuni oprost dosadašnjih grehova pod uslovom da je prethodno priznao grehe i pokajao se.

Papa je inače, došao u Budimpeštu na samo sedam sati, da bi zaključio LII međunarodni euharistijski kongres. Euharistijski kongres ne donosi zakone, ne usvaja zaključke ni deklaracije, nego demonstrira zajedništvo i snagu Katoličke crkve, koja je kadar da na jednom mestu okupi katolike s raznih strana oko hrišćanskog Presvetog sakramenta euharistije.

To je Statio Orbis, slava svih vernika oko Gospodinove trpeze s Presvetim. Na misi je inače bilo dvestotinjak biskupa rimskoga i istočnih obreda, te više od 1-000 sveštenika.

Bio je tu, sa strane, i ekumenski patrijarh Vartholomaíos (Bartul), Papin prijatelj i saveznik Vatikana.

Pre toga je papa obavio trijumfalni mimohod u Orbanovoj državi, ali u prestonici koja je premijeru okrenula leđa, ocenjuje još Jutarnji, dodajući da se papa Franja vozio duže od pola sata u papamobilu Andrasijevim bulevarom, uz masu koja ni za sv. Ivana Pavla II nije bila gušća, sve do Trga heroja, gde je održano veličanstveno misno slavlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: