Vučić: "Vulin i ja ćemo podneti krivične prijave protiv sebe"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u Dnevniku RTS-a govorio o regionalnoj incijativi "Otvoreni Balkan" i pritiscima na BiH.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vučić je rekao da je "Otvoreni Balkan" i odluka o ukidanju granica 2023. godine istorijska.

"Mislim da to jeste istorijska odluka, a da li ćemo biti spremni da je sprovedemo - videćemo. Moramo da idemo na usaglašavanje propisa. Da bismo omogućili ljudima da ne vide granice, to zahteva mnogo posla, a to su ogromne koristi za preduzeća. To je jedna izvanredna ideja mira, stailnosti, ideja koju smo sami doneli, koja nam nije nametnuta spolja. To znači da nećemo samo sa slušamo, već donosimo odluke samostalno", rekao je Vučić o inicijativi "Otvoreni Balkan".

Vučić je objasnio da je to pokazatelj da postoji regionalna ideja o miru i saradnji.

Istakao je da od toga imaju ogromne koristi naša preduzeća. Naveo je, kao primer, da ima 5. 300 preduzeća iz Srbije koja rade samo u Severnoj Makedoniji, a broj zainteresovanih je mnogo bveći.

Vučić je kazao da su vrata „Otvorenog Balkana“ otvorena za sve, ali je dodao "nikoga više ne jurimo".

"Ko god želi dobrodošao je. Kako će neko u Sarajevu ili Podgorici za godinu i po dana, kada ukinemo granice između nas, objasniti svojim građanima, a oni budu čekali sa kamionom ljubenica mnogo sati, i te lubenice više nisu lubenice posle tolikog čekanja", rekao je on.

Vučić je naglasio da je to njihova odluka, i da je, ko želi, dobrodošao, a ko ne želi ništa od toga.

"Radimo najbolje što možemo za svoj narod i naše zemlje", podvukao je on.

O situaciji u BiH: "Srbija radi sve da sačuva mir"

"Srbija će da radi sve što može da se sačuva mir i stabilnost. Nadam se da ćemo nekada moći da uspostavimo bratski odnos sa Bošnjacima, ali za to morate da imate ideju obe strane. Nije dobro da imamo predloge sa strane, to na Balkanu ne uspeva. Uskoro ćemo imati obeležavanje "Oluje, pa će kompletno rukovodstvo RS biti u Beogradu i razgovaraćemo. Želimo mir i poštovanje Dejtonskog sporazuma i Srbija će uvek biti uz RS", rekao je Vučić.

"U slučaju Belivuk FBI nije uradio ništa"

On je istakao da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća američke FBI i da ta služba nije dostavili bilo kakve podatke u vezi ovog slučaja.

Sve su uradili naši organi, policija i BIA, rekao je Vučić u Dnevniku RTS i čestitao im na hrabrosti da tako ozbiljnu istragu sprovedu. On je čestitao i tuzilastvu i svim tuziocima u Srbiji koji su radili na pisanju optuznice od 322 strane sa svim dokazima, što je, kako je rekao bio izuzetno težak rad.

"Sve što smo uradili sa izuzetkom podrške i zajedničkog rada po pitanju određenih dokaznih predmeta sa evropskim službama, uradili su naši organi. FBI nije uradio ništa", podvukao je Vučić.

FBI nas je obavestio o aplikaciji ANUM koju su oni proizveli i za koju su kriminalci mislili da je sigurna, a u stvari je bila pod kontrolom CIA. Oni su nas obavestili o tome, ali kada je sve bilo završeno, napomenuo je.

"Ja sam razumeo i gospodina Stefanovića da nije mislio na slučaj Belivuk već da je govorio o aplikaciji Skaj, a za aplikaciju Skaj imali smo tek naknadnu podrsku evropskih službi", rekao je Vučić i precizirao da smo za aplikaciju ANUM dobili podršku američkih službi.

On je dodao i da pretpostavlja da je Stefanović možda pogresio jer su i naši mediji, kako je rekao, pogrešili.

Na samom slučaju Belivuk radile su samo naše službe, istako je i doda da želi da se zahvali svim tim junacima, policiji i pripadnicima BIA , koji su uspeli da u stano ve i pod automobile članmova grupe, Belivuka i Miljkovića, postave prislišne uređaje.

"Vulin i ja podnosimo krivičnu prijavu protiv nas"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će on i Aleksandar Vulin podneti krivičnu prijavu protiv samih sebe kako bi na taj način odgovorili na sve laži pripadnika mafijaškog klana, al, kako je rekao i tajkunskih političara.

Vučić je, za RTS, rekao da ga je bila sramota što odgovara na laži ljudi koji kažu da nisu nikog ubili, a koji su rekli da iza svega stoji Korać (Filip) , a drugi da stoje on i Vulin.

"Doneli smo odluku. Sutra ćemo, kao i u slučaju Jovanjica, podneti krivičnu prijavu protiv nas. Naćićemo nekog od naših kolega to da uradi, kako bi izneli sve što su rekla ta lica, ali i tajkunski političari", objasnio je on.

Vučić je naglasio da su on i Vulin spremni da odgovaraju na sva pitanja.

"Spreman sam sebe da unizim na takav način da odem na poligraf. Nadam se da će potom neki drugi smeti da odu na detektor laži kako bi odgovarali na pitanja o njihovim lažima i pljačkanju naroda", rekao je on.

Vučić je kazao da će se videti da li je bio u nekom stanu na Zvezdari, kako se tvrdi ili da li je imao ikakav kontakt sa tim licima.

"Onda će se sve laži raspršiti, jer zna narod ko je stao mafiji za vrat, ko je taj koji se suprostavlja mafiji, a ko je meta, i ko je pominjan, kao i ko je glavni krivac za potpunu propast mafije. Takođe i kome je najvažniji interes građana, a to je da nemamo takva ubistva i da mafije ne bude", kazao je on.

Vučić je ukazao da je prošlo sedam meseci, odnsono da je osmi započeo, a da nije bilo nijednog poksusaja mafijaškog ubistva.

"Pokažite mi ijednu drugu zemlju u kojoj je to isto slučaj. Mnogi nam sole pamet o organizovanom kriminalu, a u njihovim zemljama ubijaju novinare i borce protiv korupcije. U Srbiji se to neće dešavati", podvukao je on.

Vučić je istakao da je optužnica nešto što pokazuje ljudima da mafija nikada ne može da pobedi, i da ubice ne mogu da budu na slobodi, kao i da zločin neće biti nekažnjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu