"Pripisati ovo Srbiji zaista je tragikomično"

Kulturolog Jovan Janjić za incijativu kosovske vlade navodi da je tragikomična.

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2021.

20:57

Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos

"Da li će reći da su Srbi lomili krst na manastiru u Podujevu? Ko je uništio 156 crkava i manastira od dolaska međunarodnih snaga? Pripisati ovo Srbiji zaista je tragikomično", rekao je Janjić, komentarišući inicijativu tzv. Kosova "u svetskoj javnosti okrivi Srbiju da je uništila oko 200 džamija, preko 60 biblioteka sa zapisima starim 500 godina, građevine poput hamama iz vremena osmanlijskog carstva".

"Kada su ovi krajevi potpali pod tursku vlast 1455. godine, prema popisu stanovništva, bio je samo jedan ili dvoje Albanaca. Ovo je bila čisto srpska teritorija, a mnoge svetinje koje spominju nastale su pre Kosovskog boja, i pre nego što su Albanci počeli da naseljavaju ovo područje", dodao je on, a prenosi "Kosovo onlajn".

Jasno je, zaključuje, da je reč o srpskom materijalom i duhovnom nasleđu.

"Računaju na kratko pamćenje i manipulacije u politici, te pokušavaju da naše manastire prikažu kao svoje. Sve zavisi od nas! Oni su spremni na sve kako bi oduzeli taj deo teritorije našoj zemlji, ali mi se moramo boriti, ukazivati međunarodnoj javnosti i evidentirati događaje. Moramo imati aktivan odnos jer se zlo po prirodi uvek širi, sve dok mu se ne stane na put", kaže Janjić.

Anđelković: Preko 80 različitih incidenata zabeleženo od početka ove godine

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da je važno da stalno prikazujemo kako su crkve i manastiri izgledali pre i posle rušenja. Podseća da mnogi nisu obnovljeni i da su ostali potpuno srušeni.

"Preko 80 različitih incidenata zabeleženo je od početka ove godine, a oni su se umnožavali od pobede Aljbina Kurtija u februaru. Poslednji incident sa trovanjem je specifičan jer se već dešavao", kaže Anđelković za “Novo jutro”.

"Zadržava se tendencija u stranim medijima da su Srbi loši momci, a da su Albanci ugroženi. Na ovakav način se stvara i dalji međunarodni pritisak na našu zemlju, a pritisak se svodi na to da priznamo nezavisnost Kosova", kaže Anđelković.

Na pitanje šta je motiv naglog naoružavanja kosovskih bezbednosnih snaga, prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti Educons, kaže da je razlog svima poznat, ali da je indikativno to koliko postoje dvostruki aršini.

"Recimo, Nemačka je licemerna jer na sajtu svog ministarstva spoljnih poslova upućuje apel svojim građanima da izbegavaju prostor Kosova i Metohije, jer na njemu vlada organizovani kriminal. S druge strane, upravo Nemačka šalje naoružanje na teritoriju KiM", kaže Bjegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: