Komersant: Prvi put dokazano, Srbija je odgovorna

Moskva -- Presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću prvi put je na sudu dokazana odgovornost rukovodstva Srbije za zločine tokom rata na Balkanu, piše Komersant.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool via AP
Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Taj moskovski list navodi da je taj proces bio najduži u istoriji Haškog tribunala, i da će biti poslednji. "Sadašnji proces, osim dužine trajanja zanimljiv je i zbog toga što je prvi put u Hagu dokazana krivica rukovodstva Srbije tokom rata 1990-ih", piše dnevnik.

Komersant dodaje da su do sada presude izricane političarima i vojnicima Hrvatske i Bosne - Srbima, Hrvatima, muslimanima, koji su neposredno učestvovali u konfliktu.

Haški sud osudio je u sredu, posle ponovljenog sudjenja, Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proleća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Stanišić i Simatović osudjeni su za zločine protiv čovečnosti kršenje zakona i običaja rata.

To je prva presuda haškog suda kojom su zvaničnici Srbije proglašeni krivim za zločine u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu