Hrvatska policija ih sistematski proteruje

Više medija je zajedno objavilo veliko istraživanje sa video-snimcima o ilegalnom proterivanju migranata na granici Hrvatske prema BiH.

Izvor: DW
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Za komplikovan projekat istraživanja udružili su se nemački nedeljnik "Špigl", medijska organizacija "Lajthaus reporters", švajcarski "SRF rundšau", dopisništvo nemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine "Novosti".

Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sistematski proteruje potražioce azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne pruža priliku da podnesu zahtev za azil.

Istražiteljima je prvi put uspelo da snime takozvane "pušbekove". Reč je o ilegalnom vraćanju izbeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Za nedelju dana saradnici medija zabeležili su ilegalno vraćanje oko 65 potražilaca azila, među kojima je bilo i trudnica i dece, a delimično i invalida. Na snimcima se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije.

Sažetak snimljenog materijala mediji su objavili na internetu. Snimci bi trebalo da pokazuju kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz EU, u bosanske šume. Migranti, među kojima je bilo i dece, ispričali su novinarima, između ostalog, i o tome da su ih tukli. Osim toga, u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona kako ne bi mogli da snimaju događaje.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Protivzakoniti postupci policije

Proterivanje je u suprotnosti s hrvatskim, evropskim i međunarodnim pravom. O takvim "pušbekovima" na hrvatskoj granici, dakle spoljnoj granici EU, mediji su izveštavali više puta. Na pitanje nemačkog "Špigla", hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Zagrebu saopštilo je da se kod tih akcija radilo o legalnom sprečavanju ulaska osoba na granici. Pri tome nije neophodno utvrditi "potrebe migranata", navode u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo ignoriše činjenicu da su potražioci azila, prema njihovim sopstvenim navodima, već bili prodrli duboko na hrvatsku teritoriju, navodi "Špigl". Zakon EU u takvom slučaju zabranjuje proterivanje preko zelene granice i propisuje osim toga da se takvim osobama na njihov zahtev omogući podnošenje zahteva za azil.

Poslanici u Evropskom parlamentu koji su pogledali snimke u tome vide opasnost za verodostojnost Evropske unije. Evropska komisija mora da prisili Hrvatsku da potražiocima azila omogući postupak za dođu do azila, izjavila je holandska poslanica u Evropskom parlamentu Tineke Štrik.

Da li će Zagreb napraviti ustupke?

Hrvatska vlada bi mogla da ima problema i zbog izveštaja Odbora protiv mučenja Saveta Evrope. Iz kuloara se može čuti da je taj izveštaj gotov, ali još nije objavljen, i da on potvrđuje optužbe protiv granične policije. Hrvatska vlada se protivi njegovom objavljivanju. Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova to opovrgava.

Nadležna komesarka Evropske komisije Ilva Johanson kaže da je do sada dobila mnogo sličnih izveštaja i da svaki pojedini slučaj mora da bude istražen A hrvatski premijer Andrej Plenković je, kaže, prilikom njenih poseta iskazao razumevanje i obećao da će uspostaviti nezavisni mehanizam za praćenje poštovanja ljudskih prava na granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu