"Nije slučajno što su 70 odsto optuženih i kažnjenih Srbi"

Poslanica ruske Državne Dume Jelena Panjina ocenila je danas da je presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću "politizovana".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

"Da smo se usprotivili"

"Jednog dana će se o njemu drugačije pisati"

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora; Podeljene reakcije

Panjina, koja je član Komiteta za međunarodne odnose Dume rekla je da "Haški tribunal odavno optužuje upravo Srbe kao glavne krivce za ratne zločine na Balkanu devedesetih godina, a da drugi učesnici konflikta ostaju nekažnjeni".

Ona je ocenila da se "Haški tribunal uvek rukovodio ne pravnim kriterijumima već političkim instrumentima".

"Nije slučajno što su 70 odsto optuženih i kažnjenih Srbi", rekla je Panjina.

Rusija za medicinsku ekspertizu Mladića

Rusija je zatražila nezivisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, prenosi danas RIA Novosti.

"Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za lica koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti (SB) UN je u rezoluciji 2529 prošle godine izneo svoj stav o tome", rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sednici SB.

On je naveo da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju Mladića, uključujući i o njegovoj rehabilitaciji posle operacije.

"Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtevamo da se takav pregled obavi", naveo je Kuzmin.

Po njegovoj oceni, Haški tribunal nije postao "institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu", a uzrok tome je "deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grehova drugih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu